CAT DUREAZA O IMPLEMENTARE DE ERP?

Implementarile de ERP tind sa fie mari consumatoare de resurse si timp. In faza initiala, asteptarile privind procesul de implementare sunt adeseori nerealiste,dar in final beneficiile sunt insemnate. Exista studii care demonstreaza ca peste 90% din proiectele de implementare sunt depasite ca si timp alocat. 

Cat dureaza deci un proiect de implementare? Din experienta noastra, e destul de greu de generalizat deoarece nici un proiect nu seamana cu altul, chiar daca vorbim de companii din acelasi sector de activitate. Totusi, in functie de domeniul de activitate, putem vorbi de o perioada intre 1-4 luni pentru firmele de comert, de 2-6 luni pentru firmele de distributie si de 2-12 luni pentru cele din domeniul productiei. Insa lasand la o parte aceasta componenta de timp, ceea ce conteaza in final este reusita proiectelor incepute.

Exista o serie de factori care pot influenta procesul de implementare, de care ar trebui sa tinem cont, cum ar fi:

punctComplexitatea activitatii companiei

punctNumarul de aplicatii utilizate

punctAnaliza premergatoare implementarii si stabilirea proiectului de implementare. In acest caz se tine seama deopotriva de cerintele clientului, dar si de experienta echipei de implementare care poate propune solutii diferite fata de cele uzuale

punctExpertiza echipei de implementare

punctExistenta unui responsabil din partea clientului care sa pastreze motivatia in interiorul companiei si sa urmareasca gradul de realizare a proiectului

punctNivelul de customizari necesar

Tinand cont de aceste aspecte, timpul de implementare poate fi imbunatatit si provocarile aparute pe parcursul acestui proces pot fi depasite pentru a beneficia de un sistem ERP implementat cu succes.