CE ESTE WMS (WAREHOUSE MANAGEMENT SYSTEM)? 

Warehouse Management System sau sistemul de management al depozitului este o aplicatie software, parte a unui sistem informatic integrat, care are rolul de a controla in totalitate operatiunile privind stocul de marfa din depozit din momentul intrarii lui si pana la expedierea lui catre clienti. O solutie WMS urmareste receptia, depozitarea, colectarea, expedierea si inventarierea marfii ca parte a procesului de aprovizionare, oferind informatii in timp real despre statusul marfurilor. Ca parte a unui sistem ERP, un WMS este interconectat cu solutia de preluare a comenzilor de la clienti, realizandu-se astfel controlul miscarii stocurilor in contextul comenzilor de livrare si aprovizionare. El mai este interconectat cu diverse aparate mobile precum: scannere, cititoare de coduri de bare care faciliteaza introducerea sau extragerea datelor din aplicatia software in cauza, etc.

Obiectivul unui Warehouse Management System este de a oferi proceduri standardizate pentru manipularea marfii in depozit si pentru automatizarea a cat mai multe operatii legate de stocuri.

Avantajele utilizarii unui sistem WMS:

punctInregistrarea automata a datelor din depozit prin intermediul dispozitivelor mobile interconectate la aplicatia WMS si preluarea automata, in timp real, a acestor date in solutia software utilizata.
punctOptimizarea stocurilor prin eliminarea stocurilor suplimentare si setarea unei limite minine (legate de comenzile clientilor) care sa duca la reaprovizionare; urmarirea vitezei de rotatie si incadrarea marfii din depozit in categoria A, B sau C ca importanta in procesul de vanzare.
punctOrganizarea spatiului de stocare prin existenta unei evidente a spatiilor libere din depozit la nivel de celule. La fiecare receptie de marfa, WMS-ul inregistreaza unde urmeaza sa fie depozitat(a) fiecare palet/cutie de marfa, iar la iesirea din depozit, de asemenea, se stie locatia exacta care ramane libera prin vanzarea/transferul produsului.
punctReducerea timpilor de manipulare a marfii din depozit si cresterea gradului de onorare a comenzilor de la clienti prin cunoasterea stocului, a locatiei exacte a fiecarui reper si in principal, prin posibilitatea de validare a datelor existente in sistem si mai putin introducere.
punctInventariere rapida, pentru toata gama de produse existente in depozit sau segmentat, prin compararea stocului scriptic, actualizat instantaneu de aplicatiile ERP si a stocului faptic.
punctScaderea costurilor de functionare a depozitului, inclusiv prin eliminarea cheltuielilor cu materiile consumabile (hartie, etc)
punctProductivitate crescuta a angajatilor din depozit o data cu eliminarea timpilor morti si a posibilitatilor de a gresi la introducerea de date in sistem. In plus, in WMS exista trasabilitate privind operatiile efectuate de fiecare angajat din depozit.
punctTrasabilitatea marfii de la receptie si pana la iesirea ei din depozit
punctTransparenta proceselor din depozit
Activitati de picking “inteligent” si coletizare in functie de capacitatile mijloacelor de transport si rute optimizate.