CE ESTE CASH-FLOW-UL? 

Daca exista un lucru pe care l-am invatat de la companiile de dimensiune medie, este faptul ca cash-flow-ul este rege. De cate ori nu v-ati gandit la toate lucrurile pe care le-ati putea face daca ar exista banii necesari intr-un cont? La fel e si in cazul firmelor: de multe ori nu reusesc sa investeasca in anumite directii si asta nu pentru ca afacerea n-ar fi profitabila, ci doar pentru ca nu exista un control eficient al cash-flow-ului. Un raport din 2012 arata ca in 2011, de exemplu, companiile incasau banii in medie cu 14,1% mai tarziu, ceea ce ingreuna si mai mult situatia fluxurilor de numerar.

Cash-flow-ul sau fluxul de trezorerie/de disponibilitati/de numerar reprezinta diferenta dintre intrarile si iesirile de numerar efectuate de o companie pe parcursul unui exercitiu financiar. Intrarile sunt date de incasarile companiei provenind de la clienti, debitori, investitori, din vanzarea unor imobilizari corporale sau din incasarea unor imprumuturi primite pe termen lung. Iesirile sunt banii care se platesc pentru salarii, chirii, materii prime, servicii, creditorilor sau actionarilor.
Dupa cum se observa, cash-flow-ul este sangele care iriga orice afacere. E destul de simplu: e nevoie de bani pentru a acoperi toate cheltuielile legate de functionarea companiei. Poate fi greu sa va convingeti clientii sa plateasca la timp facturile, dar mai sunt si alte modalitati de a imbunatati cash-flow-ul companiei dvs, care sunt la indemana dvs., mai ales daca folositi si un sistem de tip ERP.
Daca o companie este in expansiune, sistemele manuale pot incetini procesele si afecteaza in mod direct fluxul de numerar. Emiterea facturilor poate dura chiar si o saptamana ceea ce poate intarzia platile si ii abate pe angajati de la activitatile producatoare de venituri. Orele petrecute pentru a trimite clientilor notificari de plata consuma si ele timp pretios.

Care sunt beneficiile urmaririi cash-flow-ului intr-o companie?

punctOfera o imagine clara asupra tuturor incasarilor si platilor din companie
punctOfera posibilitati de analiza a situatiiei finaciare trecute
punctCreeaza premisele pentru previziuni financiare
punctPlanifica platile si estimeaza corect incasarile
punctOfera control si suport decizional managementului

Tipuri de cash-flow

Cash flow poate fi :
a) cash flow pozitiv= intrarile de lichiditati sunt mai mari ca si iesirile si e de preferat
b) cash flow negativ= iesirile de lichiditati depasesc intrarile

Sunt multe simptome care indica faptul ca firmele se confrunta cu un cash-flow problematic, cum ar fi:
punctUtilizarea aproape de limita superioara a liniei de credit
punctPrelungirea termenelor de plata a salariilor
punctAmanarea platilor catre creditori
punctAmanarea platii datoriilor fiscale
punctPrelungirea termenelor de plata a chiriei si utilitatilor
punctLipsa perspectivei stocurilor pentru productie - se munceste cu resurse existente, de la o zi la alta
punctLipsa de fonduri pentru concedieri, relocari, tehnologizare
punctExistenta unei marje de profit scazute
punctImposibilitatea de a apela la servicii profesionale

Componentele cash-flow-ului

Fluxul de numerar poate proveni din activitati operationale, din finantare si din investitii.
punctCashflow-ul operational se compune din banii proveniti din vanzarea produselor sau serviciilor, din valorificarea activitatii de baza
punctCashflow-ul investitional( bani generati intern, din activele non-operationale)
punctCashflow-ul de finantare. Fluxul de numerar din finantare reprezinta banii primiti de la actionari sau asociati, imprumuturi de la institutii financiare (banca) sau dati acestora sub forma de dividende, rascumpararea propriilor actiuni sau plati de dobanda, rate bancare, dobanzi si comisioane.