8 BENEFICII IN GESTIONAREA RESURSELOR UMANE ALE COMPANIEI UTILIZAND UN SISTEM ERP

Se spune adesea ca cea mai valoroasă resursă a unei companii este forța de muncă. Dacă asa stau lucrurile, înseamnă ca selectarea celei mai bune solutii software este esențială pentru orice organizație, indiferent de marime. Gestionarea “talentului”, carierei, conditiilor de salarizare și reglementărilor legale din domeniu nu pot fi lăsate pe seama proceselor manuale. De aceea se recomanda alegerea solutiei software potrivite necesitatilor companiei; si cum, “integrarea departamentelor” aduce un plus de valoare, multe companii se orienteaza spre selectarea unui sistem ERP, care poate gestiona eficient activitatea zilnica, precum și nevoile departamentului de resurse umane.

Existenta unui modul bine dezvoltat de salarizare si resurse umane in cadrul unui sistem integrat este importanta pentru succesul procesului de selectie a unui ERP și pentru ROI-ul final.
Funcționalitatile unei solutii software de management a resurselor umane vor asigura pastrarea datelor angajaților într-o manieră sigură, oferind în același timp, acces rapid la informațiile complete ale angajatului. Un soft robust de resurse umane va oferi un “overview” al salariului, impozitelor, beneficiilor, al asteptarilor de cariera si evaluarilor și va “trimite” in mod automat toate datele modulelor de business intelligence pentru a fi analizate de managementul companiei.

Beneficiile utilizarii unei solutii software dedicate resurselor umane:

punctCentralizeaza toate informatiile referitoare la un angajat intr-un dosar al angajatului:
Datele angajatului, salarii nete si brute, pontaje, avansuri, premii, certificari, concedii de odihna, concedii medicale, taxe salariale, tichete de masa si retineri. Exista chiar si o evidenta a cheltuielilor pe centre de cost (angajati) care poate fi detaliata pe oricare din componentele mentionate anterior. Accesand fisa angajatului, dintr-o privire, orice manager isi poate face o parere despre evolutia unui angajat in cadrul companiei.

punctSe adapteaza la specificul companiei in care este implementata
Aplicatiile de salarizare si resurse umane se adapteaza de obicei companiilor in care sunt implementate. Exista numeroase aplicatii de salarizare, componente ale unui ERP, care sunt extrem de configurabile si permit calculul diverselor tipuri de salarii si sporuri, indiferent ca vorbim de institutii bugetare/de stat sau private - de comert, productie sau distributie.

punctPermite definirea de obiectivele profesionale, programeaza sesiunile de pregatire profesionala si tine evidenta evaluarilor
Definirea fiselor de post in conformitate cu organigrama unei companii presupune inclusiv definirea unor criterii de performanta la care sa se raporteaza oricand angajatii si managementul companiei. O aplicatie dedicata are chiar mai multe functionalitati legate de: definirea criteriilor de performanta, gestionarea obiectivelor profesionale ale salariatilor, planificarea cursurilor de pregatire profesionala si gestionarea evaluarilor salariatilor. Deoarece companiile gasesc modalitati specifice de a gestiona resursele umane ( nu exista doua companii cu procese identice), aplicatiile dedicate trebuie sa fie flexibile si sa se poata adapta usor si rapid acestor nevoi specifice ale companiilor.

punctCreste gradul de retentie a “talentelor”
Un software de resurse umane are posibilitati nelimitate de a inregistra informatii structurate si tocmai de aceea, el faciliteaza comunicarea reprezentantilor organizatiei cu angajatii si ofera imaginea unei organizatii “umane” care inregistreaza si pretuieste initiativele sau nevoile angajatilor. Pe baza chestionarelor, specialistii in resurse umane pot sa cunoasca nevoile de training sau de salarizare ale angajatilor companiei, obiectivele de performanta la nivel individual, de departament sau la nivel de organizatie. Pe baza nevoilor de training, de exemplu, se pot asigura programe de cursuri si calificari conforme inclusiv cu necesitatile companiei. Tot la nivelul performantei individuale, poate fi implementat un sistem personalizat de bonusare care sa asigure fidelitatea angajatilor pe termen lung. Un sistem ERP cu modul dedicat de Resurse Umane asigura implementarea si urmarirea facila a acestui gen de politici proactive in domeniul resurselor umane, care aduc multumire in randul angajatilor si deci si performanta.

punctImprima profesionism departamentului de resurse umane
Oamenii stau la baza succesului oricarei afaceri. De aceea noi consideram ca un software dedicat resurselor umane ofera strategie profesionistului de HR, il ajuta sa fie mai responsabil si conectat cu personalul companiei si sa actioneze sau sa reactioneze rapid caci toata informatia de care are nevoie e intr-un singur loc. Avand acces la informatii rapide, specialistul in resurse umane poate crea politici de resurse umane compatibile cu mediul organizational, poate incerca abordari personalizate pentru angajatii companiei sau poate asigura coerenta in strategia de selectare si retinere a personalului.

punctAutomatizeaza calculul de salarii si relatia cu institutiile statului pe partea de salarizare
Indiferent de modalitatea de salarizare, scopul declarat al aplicatiilor de salarizare trebuie sa fie automatizarea calculului de salarii (raportat la parametrii introdusi: concedii, ore lucrate, pontaj automat, etc) si reducerea numarului de documente de HR pe suport de hartie. Formularele online, care sunt extrase din solutia informatica, precum adeverinte de venit, concedii medicale, fluturasi de salarii, etc. sunt versiunea automatizata si imbunatatita a celor tipizate.

punctEste adaptata la legislatia nationala
Chiar daca schimbarile legislative se succed cu repeziciune in domeniul salarizarii din Romania, de obicei, modulele de HR si salarizare din cadrul sistemelor ERP sunt adaptate si actualizate la zi in conformitate cu legislatia in domeniu. Chiar daca procesele de salarizare sunt automatizate, setarea aplicatiilor de salarizare la noile reglementari se face rapid, in cativa pasi, cu ajutorul specialistilor companiei de IT furnizoare. De obicei, consultantii de IT care se ocupa de aplicatiile de salarii din cadrul companiilor producatoare de software, ofera si consultanta pentru utilizarea noilor functionalitati beneficiarilor care solicita acest lucru.

punctOfera instrumente de monitorizare a politicilor de salarizare si resurse umane
Politicile de salarizare si resurse umane intr-o companie trebuie sa sustina viziunea de dezvoltare a companiei. Un soft ERP permite analizarea rezultatelor politicilor implementate in domeniul HR prin transferul de date in modulele de Business Intelligence. Obiectivele politicilor implementate sunt cuantificabile si se pot urmari prin rapoarte specifice, pivoti si indicatori grafici personalizati.