CUM VA AFECTA INTERNET OF THINGS (INTERNETUL LUCRURILOR) MODUL IN CARE UTILIZAM SISTEMUL ERP?

Faptul ca Internetul face parte din viata noastra cotidiana nu mai este de mult un lucru surprinzator. Conexiunea la Internet a devenit a doua noastra natura facandu-ne sa utilizam dispozitive conectate la Internet (IoT) pentru a ne face viata de zi cu zi, mai usoara. Daca cel mai bun exemplu il reprezinta telefoanele mobile, IoT se refera la multe alte obiecte fizice, care beneficiaza de software, senzori și alte tehnologii conectate la Internet si care au posibilitatea de a colecta si distribui informatii. De la electrocasnice care transmit notificari pe telefoanele mobile la sugestiile sau promotiile bazate pe istoricul de cumparare, “Internetul lucrurilor” deschide noi oportunitati atat pentru indivizi cat si pentru firme.

IDC estimeaza ca pana in 2020, 40% din date vor fi generate de dispozitive (things) si nu de utilizatori, ceea ce inseamna ca ne asteapta o lume din ce in ce mai interconectata si cantitati fara precedent de date care necesita stocare.
Dar care va fi interactiunea IoT cu sistemele ERP? Cum pot firmele beneficia de acest salt tehnologic si mai ales cum poate schimba Internetul lucrurilor fata actuala a sistemelor ERP?
IoT nu este un concept necunoscut pentru lumea sistemelor integrate.
In productie, gestiunea depozitului, transporturi sau vanzari, exista deja o serie de echipamente care permit interconectarea cu un sistem ERP si colectarea de date in sistem de la aceste dispozitive. De exemplu, etichetarea marfurilor dintr-un depozit si scanarea lor cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare aduce informatii structurate legate de stoc, punandu-le in cadrul sistemului ERP in campurile dedicate (lotul, cantitatea, etc). Sistemul ERP proceseaza, analizeaza si structureaza aceste date in timp real. Un alt exemplu ar fi senzorii de proximitate din cadrul magazinelor, care contorizeaza numarul de persoane care calca pragul magazinului si preia aceasta informatie in sistemul ERP, comparand-o ulterior cu numarul bonurilor emise intr-o perioada de timp. Analize de consum de combustibil normat versus efectiv se fac deja frecvent in cadrul firmelor de transport avand la baza posibilitatea de interconectare a sondelor de rezervor si a sistemelor GPS cu o solutie informatica integrata.
Dupa cum se vede, Internetul lucrurilor isi face loc incet, dar sigur si in cadrul companiilor, oferind informatii valoroase, intr-un mod consecvent, pentru a aduce eficienta sporita afacerilor. IoT integreaza resursele umane, masinile, datele si procesele intr-un mod inteligent pentru a crea noi modele de business si pentru a lua decizii intelepte.
Exista companii care analizeaza oportunitatea de a pune senzori in propriile produse tocmai pentru a putea primi informatii despre modul de functionare, pentru a putea interveni rapid atunci cand sunt necesare reparatii si pentru a putea fi primii care intocmesc o noua oferta atunci cand e necesara inlocuirea produsului respectiv.
Este limpede: IoT deschide calea spre “afaceri inteligente” si conform unor studii, cu ajutorul IoT, firmele vor reusi sa-si reduca costurile operationale cu pana la 30% si sa creasca calitatea serviciilor oferite cu aproximativ acelasi procent.
Exista voci care sustin ca extinderea unui sistem ERP catre “lucruri” este dificila in prezent. Dar pare greu de crezut acest lucru atata timp cat vorbim de un ERP de generatie noua, pregatit sa faca fata mobilitatii, cloud-computingului si dispozitivelor mobile. Conditia de baza este ca sistemul ERP sa fie unul flexibil si modern si sa utilizeze Internetul, pentru a se putea conecta usor la diverse echipamente si pentru a putea fi accesat din Cloud. De asemenea, motorul de baze de date trebuie sa fie unul puternic si sa aiba capacitatea de a gestiona volume de date mari. In sprijinul cresterii capacitatilor de stocare vine si Cloud-computingul, care pune la dispozitie companiilor resursele hardware necesare.
Pe langa multiplele beneficii pe care le aduce Internetul lucrurilor, e important sa aducem in atentie si provocarile cu care se pot confrunta firmele care vor sa faca pasul spre un astfel de concept. Mentionam cateva dintre ele:
punctInvestitia initiala nu este deloc neglijabila. In functie de gradul dorit de automatizare, costul echipamentelor se poate ridica la sume care pot fi prohibitive pentru firmele mici si medii.
punctSecuritatea datelor ar putea avea nevoie de noi reguli de functionare caci un sistem ERP este in primul rand un instrument de stocare a informatiilor din cadrul unei companii si prin IoT volumele de date se vor dubla sau chiar tripla.
punctInstrumentele de analiza a datelor ar putea avea anumite limitari legate de viteza de raspuns si imputul mare de date.