ERP Contabilitate si Gestiune - ASiS.CG

Aplicatia ASiS Contabilitate si gestiune

Aplicaţia Contabilitate si Gestiune (CG) face parte din face parte din suita aplicatiilor ASiS ERP, facilitand ţinerea evidenţei contabile şi gestiunea materialelor, marfurilor, obiectelor de inventar, produselor sau serviciilor unei unitaţi economice.

Funcţionalitaţi principale

Generarea in timp real si automat actiunilor corelate cu operarea / preluarea unui document. In momentul in care se introduce o nota de intrare prin receptie, de exemplu, se genereaza automat nota contabila aferenta ei, creste automat stocul aferent codurilor de pe acest document, se genereaza automat datoria catre furnizorul ei.
Consultarea datelor operative se face intr-un timp extrem de scurt datorita unor tabele sinteza (calculate) ce se actualizeaza pe masura operarii fiecarui document in parte (stocuri, facturi, efecte, etc.).
Cataloagele (produse, terti, centre de profit, salariati) sunt unice si comune intregului sistem ASiS.
Consultarea cataloagelor poate fi facuta extrem de rapid prin filtrarea lor pe oricare dintre campurile existente (de exemplu: clienti pe judete, localitati,agenti, etc.).
Documentele pot avea formulare (pentru tiparire) configurabile atat din punctul de vedere al formei cat si al continutului (de exemplu: formularul de nota intrare receptie poate avea parametrii calitativi.


ASIS.CG este o aplicaţie care permite corelaţia intre efectul unui document in modulele funcţionale (financiare, stocuri, bugetare) şi efectul contabil. Mai mult decat atat, operarea corelata este insoţita şi de posibilitatea de corectare a eventualelor necorelaţii.

Aplicaţia are un grad mare de deschidere, iar interfaţarea cu alte soluţii informatice se face deosebit de usor si rapid. ASIS.CG se adreseaza cu succes managementului de varf sau middle managementului si pune la dispoziţia acestora o multitudine de rapoarte Web si alte instrumente de analiza (pivot table, cuburi SQL si interogari). CG face faţa cu succes şi in cazul analizelor de management efectuate la nivelul grupurilor de firme şi le ofera posibilitatea de consolidare a bazelor de date. Aceasta permite consultarea facila a datelor la nivel de grup şi editarea de rapoarte consolidate.
ASiS.CG ofera un puternic instrument de retratare de la baza de date operata in lei la baza de date intr-o valuta de referinţa. Toate documentele sunt preluate şi retratate in funcţie de natura lor.


Formularistica este configurabila pentru orice fel de document din sistem şi in orice forma dorita (text, grafic, imagini).
Se pot defini corespondente de conturi intr-un plan de conturi dintr-o alta tara pentru a permite editarea unor situatii pe conturi corespondente (ex: Italia, Franta, etc.) unde se vor vedea inclusiv denumirile conturilor in limbile respective.
La nivelul bazei de date, administratorii de aplicatie pot optimiza diverse procese prin inserarea unor proceduri stocate de tip SQL ce pot fi declansate automat (triggers) in momentul aparitiei unor evenimente. De exemplu serverul poate fi configurat sa trimita automat un email in cazul unor viramente bancare peste o anumita suma. Alt exemplu pentru acest mod de automatizare poate fi blocarea inregistrarii unor documente ce nu corespund anumitor parametrii doriti de catre client.


Datorita formularelor configurabile, aplicatia poate emite documente purtatoare de coduri de bare pentru procesarea lor automata de catre alte sisteme.
ASiS.CG stie citi si prelucra codurile de bare ce au in spate o procedura de decodificare stabilita la implementare conform cerintelor utilizatorilor.
ASiS.CG gestioneaza automat documentele in valuta efectuand conversia in lei (conform legislatiei in vigoare) si generand automat diferentele de curs.
Metoda folosita la descarcarea stocurilor poate fi FIFO, LIFO sau pret mediu ponderat. in ultimul caz, se pot preciza gestiunile de exceptie de la aceasta metoda.
Pot fi setate anumite coduri de nomenclator pentru a lucra cu unitate de masura secundara. Aceasta modalitate permite evidentierea stocului in doua unitati de masura independente una de alta. Ea se foloseste in mod obligatoriu in cazul animalelor si pasarilor (um: Kilogram, um secundar: bucata).
Pe langa posibilitatea de lucru cu unitate de masura secundara (independenta de um de baza), exista posiblitatea de a lucra cu unitati de masura multiple. Stocul in acest caz va fi gestionat doar in unitatea de masura de baza, dar documentele pot fi operate in oricare unitate de masura ce are atasat un coeficient de conversie (ex: sticla, bax).
Toate codurile din nomenclator permit introducerea unei greutati specifice astfel incat in orice moment o anumita cantitate de materii prime / produse / marfuri sa poata fi convertite in Kilograme. Aceasta conversie isi gaseste utilitatea in cazul optimizarii transportului.


In cazul in care se doreste lucrul pe stocuri cu locatii fizice, in mod obligatoriu unitatea de masura 3 va fi completata cu unitatea de masura a locatiei (ex: palet) de unde va rezulta automat capacitatea de umplere a unei locatii. Locatiile pot fi definite pe oricate nivele (ex: Raft, Rand, Coloana). in momentul intrarii de materii prime / materiale / marfuri / produse aplicatia va putea sugera locatia automat, sau ea va putea fi operata. in momentul iesirii, aplicatia va sti exact locatia din care va trebui sa se efectueze aceasta iesire. Aplicatia ASiS.WMS are un modul de optimizare a gestiunii depozitului bazandu-se pe lucrul pe locatii.
Datorita cheii de stoc numita cod intrare exista trasabilitatea fiecarui lot stocat in gestiuni. Acest cod de intrare se poate genera automat impreuna cu documentul de intrare, ulterior el va fi purtat inclusiv in cazul transferurilor pentru a avea o evidenta stricta a loturilor.


In dreptul codurilor de intrare se pot introduce atat coduri de loturi cat si data expirarii (unde este cazul). Aceasta informatie este extrem de utila in cazul produselor perisabile, ea poate fi utilizata de catre aplicatia WMS pentru optimizarea iesirilor din gestiune (se vor lua cele cu data expirarii mai mica - nu FIFO)
Aplicatia permite evidentierea inventarului faptic (datele vor fi introduse in alte tabele), inventar ce va permite blocarea unor documente pe perioada inventarului, pregatirea listelor de inventar, introducerea stocului faptic (prin exceptie) si generarea de corectii automat din inventar.
In cazul lucrului cu modulul de coduri de bare, fiecare document de intrare / iesire va putea fi introdus folosind codul de bare (separat de codul de produs). De asemenea in dreptul unui cod de nomenclator vor putea fi introduse oricate coduri de bare. Aplicatia ASiS.PV va sti inclusiv grestionarea codurilor speciale generate de catre cantarele electronice.

 

 

 

buton-prezentare-ASiS1