Profit și Pierdere – P&L – o analiză de afaceri eficientă și exhaustivă

ASiS P&L - Profit si Pierdere, BI, ASiS Business Intelligence

Analiza afacerii  cu ajutorul indicatorilor P&L (Profit și pierdere) din ASiS BI (Business Intelligence)

Dacă doriți să obțineți rezultate remarcabile în lumea afacerilor, este esențial să efectuați o analiză adecvată a afacerii dumneavoastră. O analiză de afaceri profesionistă vă oferă o imagine clară a punctelor forte și a slăbiciunilor din cadrul afacerii dumneavoastră, permițându-vă să identificați oportunitățile cheie și să dezvoltați strategii de creștere eficiente.

Introducere în analiza profitului și a pierderii (analiză P&L)

În era digitală în care trăim, business-ul se confruntă cu o cantitate vastă de date și informații. În acest context, utilizarea eficientă a acestor date devine crucială pentru succesul unei companii. Business Intelligence (BI) reprezintă un set de tehnologii și practici care permit colectarea, analiza și interpretarea datelor pentru a transforma informațiile în decizii strategice. Un aspect important al BI este analiza Profit și Pierdere (P&L), care oferă o perspectivă detaliată asupra performanței financiare a unei companii.

Importanța analizei Profit și Pierdere prin Business Intelligence

P&L - buget pe indicatori
P&L- buget pe indicatori de Profit si pierdere

Analiza Profit și Pierdere (P&L) oferă o imagine de ansamblu asupra veniturilor, costurilor și profitabilității unei companii. Este esențială pentru evaluarea sănătății financiare a afacerii și pentru luarea deciziilor strategice informate. Prin BI, P&L poate fi analizată în profunzime, permițând identificarea tendințelor, adevăratelor provocări și oportunităților de creștere. Utilizarea soluțiilor de BI în analiza P&L permite companiilor să înțeleagă mai bine impactul diferitelor factori asupra profitabilității și să ia măsuri corective în timp util.

Colectarea și integrarea datelor pentru o analiză eficientă P&L

Pentru a realiza o analiză P&L eficientă, este necesară colectarea și integrarea datelor financiare relevante.  Sistemul de BI de la Alfa Software extrage automat datele din ASiS ERP  și permite obținerea unei viziuni complete și actualizate asupra performanței financiare a companiei, eliminând nevoia de a colecta și compila manual informațiile.

Analiza și vizualizarea datelor in raportul P&L din ASiS BI (Business Intelligence)

Business Intelligence oferă instrumente puternice pentru analiza și vizualizarea datelor P&L. Grafice, tabele interactive și rapoarte personalizate permit managerilor și echipelor financiare să identifice tendințe, să compare performanța în perioade diferite și să detecteze anomalii sau discrepanțe. De asemenea, se pot aplica filtre și segmentări pentru a obține o înțelegere mai detaliată a performanței în funcție de regiuni, produse sau alte criterii relevante. Vizualizarea intuitivă a datelor facilitează înțelegerea și comunicarea rezultatelor în cadrul companiei.

Cum funcționează P&L în ASiS ERP?

profit si pierdere,analiza afacerii,p & L

În sistemul ERP toate documentele introduse sunt încadrate automat pe indicatorii definiți pentru P&L printr-o tabelă special creată pentru asta.

Acest sistem de categorisire nu e vizibil pentru utilizatorii obișnuiți. Dar contează în momentul în care se dă un calcul automat de Profit și pierdere pentru o entitate și se face o analiză de date detaliată pe indicatorii din Profit și pierdere.

Există “în spate” o bifă de “Total” care permite vizualizarea anumitor indicatori ca și sume totale (prin cumularea tuturor documentelor de pe un indicator). Dacă nu se pune această bifă, există posibilitatea de detaliere a acestor indicatori, document cu document.

Afișarea sintetică și analitică a datelor are loc astfel:

  • prin detaliere pe luni sau ani a veniturilor operaționale, a cheltuielilor operaționale, a profitului net, EBITDA
  • toate cele de mai sus comparativ cu un buget/target setat pe luna/an sau raportat la anul precedent

Indicatori din ASiS BI - Profit si pierdere, raportati la buget

Raportat la un buget sau la anul precedent, toate datele vor fi semnalizate corespunzător (cu verde – dacă se încadrează în buget, cu roșu – dacă e depășit bugetul). 

Ce sunt veniturile operaționale?

Venituri operaționale reprezintă valoarea generată de companie din activitățile operaționale, fără a lua în considerare veniturile generate din activități de finanțare (dobânzi, dividende, diferențe pozitive ale cursului valutar etc.)

Ce sunt cheltuielile operaționale?

Cheltuieli operaționale reprezintă consumul de valoare al companiei în scopul desfășurării activităților operaționale, fără a lua în considerare cheltuielile aferente activităților de finanțare (deprecierea activelor, cheltuieli cu dobânzi, cheltuieli generate de evoluția negativă a cursului de schimb etc.)

Ce este EBITDA?

EBITDA este prescurtarea din engleză a sintagmei ”Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization”.
EBITDA este profitul înainte de a scădea amortizarea, dobânzile și cheltuielile cu impozitul pe profit. EBITDA îți arată cu cât rămâi ca profit după ce plătești cheltuielile cu materii prime, materiale, utilități, salarii cu toate contribuțiile și impozitele aferente lor, chirii, transport și orice altă cheltuială monetară specifică business-ului tău.

 

Cum sunt este organizată vizualizarea datelor în ASiS BI P&L?

  • Prima pagină a indicatorului P&L prezintă sintetic (overview) situația profitului net la nivel de firmă.
  • A doua pagină prezintă tot sintetic fiecare indicator din Profit și pierdere (de exemplu – venituri operaționale)
  • A treia pagină – Detalierea lunară arată evoluția indicatorilor din P&L pe fiecare lună din an. De aici, se pot exporta datele într-un Excel pentru a fi analizate și altfel, pentru a face calcule pentru un buget și apoi sa fie importat acest buget. Click pe iconul de Buget din dreptul fiecărui indicator. Bugetul se modifică ca și sumă sau ca și procent.
  • A patra pagină – Venituri – poate fi făcută detalierea oricărui venit
  • A 5-a pagină – Cheltuieli – poate fi făcută detalierea oricărei cheltuieli

Cum sunt gestionate locurile de muncă în BI P&L?

P&L - Indicatori pe locuri de munca

Există o variantă a analizei de Profit și pierdere la nivel de loc de muncă. Se pot vedea cheltuielile și veniturile directe pe un loc de muncă, dar și cele generale, repartizate. Se poate analiza profitul direct legat de un loc de muncă, dar și cel de după repartizarea unor cheltuieli generale.

Pentru informații suplimentare, completează formularul de contact.

 

Transmite mai departe

Articole similare

ASiS ERP integrează E-factura
Alfa Software integrează sistemul RO E-Factura în ASiS ERP
Ro E-factura e integrată în ASiS ERP Alfa Software anunță că a integrat sistemul național de facturare...
Citește mai mult →
Pehart Grup | Client ASiS ERP, productie hartie igienica
ERP Producție. Cum s-a integrat ASiS ERP în procesele companiei Pehart Grup?
Interviu cu Mihai Delean, manager IT Pehart Grup Colaborarea pe parte de digitalizare dintre compania...
Citește mai mult →
Pavel Cristian, CEO Alfa Software - producator ASiS ERP
Alfa Software, furnizorul de sisteme ERP din Cluj, și-a crescut cifra de afaceri în anul 2022, ajungând la 2,6 mil. euro
Alfa Software anunță o creștere a cifrei de afaceri cu 15% față de anul precedent Alfa Software, producătorul...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.