Ce inseamna Cloud-computing si Software-as-a-Service?

software as a service

Cloud computingul este expresia în vogă în lumea IT de azi. Definiția lui nu întrunește unanimitate, ci mai multe versiuni în ceea ce privește noua epocă a tehnologiilor informaționale.

Norul, tradus în limba engleza “cloud”, este o metaforă binecunoscută a Internetului, un clișeu familiar care, însa, combinat cu cuvantul “computing” dă naștere unei expresii ce poate părea grandioasă pentru unii sau doar o nebuloasă, de cele mai multe ori, pentru alții. În realitate, cloud computingul nu trebuie să sugereze altceva decât simplitate.

O definiție a cloud-ului ar fi: o soluție de utilizare a resurselor informatice externe (servere, spațiu de stocare, aplicații și servicii) prin intermediul Internetului.

După alții, cloud computingul poate fi asemuit unei rețele electrice la care te racordezi și plătești pe măsura consumului propriu de energie electrică. Folosirea se face la cerere și în cantități variabile, iar plata e pe masura consumului. Cu alte cuvinte, ce nu folosești, nu platești.

Înainte și după cloud computing…

Aplicațiile economice tradiționale necesită foarte multe condiții, ceea ce le face mult prea greu de gestionat și mult prea scumpe pentru companiile mici. Ele au nevoie pentru a funcționa de servere, spații pentru ele, rețele, lățime de bandă, capacități de stocare, etc. și mai e nevoie și de o echipă de experți pentru a le instala și configura.

și apoi de încă câțiva experți pentru a le întreține …

Cu “cloud computing”, gestionarea unei afaceri devine mult mai usoară. În loc de a vă administra singur rețeaua de calculatoare și servere pe care sunt instalate aplicațiile, apelați la un centru de date unde aceste aplicații sunt stocate. Când utilizați o aplicație “ din nori”, nu faceți decât să vă logati la ea și să o folosiți.

Beneficiați din prima de serviciul final, fără a întreprinde multe alte acțiuni pentru a ajunge la finalitatea dorită. Aceasta e puterea cloud computingului.

Soluțiile cloud vă scutesc de cheltuieli pentru servere, licențe software, hosting, colocare, mentenanță sau personal tehnic ultraspecializat. Costă mai puțin deoarece nu utilizează atâtea resurse pentru a funcționa și se pare ca sunt mult mai scalabile și mult mai de încredere decât majoritatea aplicaâiilor. În plus, aplicațiile din “nori” beneficiază de upgradare automată, așa că aplicația va fi sigură, performantă și va avea functionalități noi fără nici un efort din partea dvs.

Secretul este tehnologia care duce la existența de aplicații ce pot fi accesate “din nori”. E vorba de aplicații care rulează integral prin Internet și care au un grad mare de interactivitate cu utilizatorul (Rich Internet Applications). Datorită cloud computingului, chiar și firmele mici sau medii care nu iși permiteau o investiție în infrastructură IT sau într-un software costisitor, pot avea parte de cele mai importante tehnologii din lume, la fel ca și companiile multinationale, dar acum la costuri infime.

Chiar și modul de plată pentru aceste aplicații poate fi diferit.

Când aplicația dvs. rulează din “nori”, nu e nevoie sa achiziționati nimic. Totul se reduce la un abonament lunar, care include absolut tot ce e nevoie pentru funcționarea ei.

Extinderea conceptului de cloud computing a dus și la extinderea unui alt fenomen: cel de SaaS (Software as a Service). Asta înseamnă că zilele “licenței” , așa cum le știm noi, sunt pe sfârșite și că a livra functionalitățile unei aplicații prin browser câtorva mii de utilizatori va fi privit ca și un serviciu efectuat în baza unui abonament lunar. Pentru client, aceasta înseamnă lipsa unei investiții inițiale în infrastructură sau software, iar pentru producător costuri reduse de dezvoltare și întreținere a unor astfel de aplicații.

Cloud computingul nu solicită suplimentar resursele IT ale unei companii și îndreaptă atenția investitorilor asupra dezvoltării de noi proiecte și asupra inovației. A accesa aplicații stocate “în nori”, pe servere virtuale, este o idee simplă, dar cu un impact major asupra afaceriilor dvs. 

Transmite mai departe

Articole similare

ro e-transport | ASiS ERP
RO e-Transport a integrat în ASiS ERP în anul 2022
RO e-Transport, integrat în ASiS ERP. Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme informatice de...
Citește mai mult →
cloud computing
Care e diferenta intre licentiere “On premises”, “Saas” si “Hosting”?
Una dintre multiplele opțiuni cu care se confruntă orice companie care doreste sa implementeze un sistem...
Citește mai mult →
erp cloud
ERP în lipsa unui departament IT (Cloud Computing)
Externalizarea (Cloud computing) – o solutie? E absolut necesară existența unui departament IT...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.