Cum poate asigura un sistem ERP depășirea obstacolelor într-o lume post-COVID?

Sistem ERP in era post-covid

Sistem ERP: Poate o soluție integrată să ajute companiile în era post-Covid?

Pentru a ține pasul cu schimbările economic și sociale provocate de pandemie, companiile vor trebui să își adapteze procesele de afaceri de bază și operațiunile de zi cu zi. Deciziile pe care acestea le vor lua cu privire la digitalizare și evoluție tehnologică vor influența puternic reziliența și flexibilitatea lor în anii următori.

Mișcările de transformare digitală au existat în cea mai mare parte a ultimului deceniu. Cu toate acestea, COVID-19 a reprezentat în multe cazuri factorul direct al accelerării lor și al schimbărilor în modurile tradiționale de lucru.

Astfel, pandemia a schimbat comportamentul clienților și modurile de desfășurare a activităților. Impactul acestor schimbări poate fi observat cu precădere în următoarele zone:

  • Clienții s-au îndreptat spre comerțul online, în condițiile în care nu au putut vizita magazinele
  • Companiile au realizat nevoia diversificării surselor de aprovizionare
  • Business-urile au recunoscut necesitatea instituirii unor politici de muncă de la distanță
  • Organizațiile au fost nevoie să identifice metode de promovare și furnizare a produselor/serviciilor de la distanță
  • Companiile au accelerat automatizarea pentru a reduce dependența de forța de muncă

Pe măsură ce companiile realizează tranziția către noua generație de sisteme ERP fundamentată pe digitalizare și soluții Cloud, acestea trebuie să minimizeze riscurile abordând cele mai importante provocări de business. Ulterior, ele pot să se pregătească pentru o transformare completă și o aderare la funcționalitățile unui sistem ERP de bază.

Fie că reprezinți o firmă care a reușit să treacă fără dificultăți la „noua normă” sau o afacere care întâmpină situația actuală ca o oportunitate de întărire a proceselor de lucru, există câteva funcționalități ale sistemelor ERP pe care trebuie să le iei în considerare și care pot asigura succesul într-o lume post-COVID.

Sistem ERP

Gestionarea rapidă a schimbărilor

În viitor, ritmul schimbărilor va fi accelerat chiar mai mult decât în prezent, iar companiile vor fi nevoite să se adapteze într-un timp mai scurt la acestea. În principal, ele vor fi legate de următoarele aspecte:

  • Fluctuația prețurilor furnizorilor
  • Nevoia surselor alternative și a comparațiilor
  • Instabilitatea comportamentului consumatorilor și clienților

Un sistem ERP poate veni în întâmpinarea acestora prin următoarele instrumente:

  • Utilizarea soluțiilor de analiză a datelor în scopul fluidizării deciziilor de management
  • Oferirea capacității de comparație rapidă a surselor alternative
  • Posibilitatea de actualizare constantă a prețurilor pe surse și furnizori
  • Oferirea capacității de analiză a impactului schimbărilor asupra inventarului și cashflow-ului

Generarea datelor de business relevante

Un sistem ERP solid poate furniza datele necesare pentru analiza în timp real a proceselor de afaceri. Accesul la acestea reprezintă un factor central de îmbunătățire a capacității răspunsului prompt la schimbări. Înainte de pandemie, firmele puteau opera conform unor indicatori de performanță și date financiare oferite lunar.

Cu toate acestea, în condițiile de business actuale, revizuirea săptămânală sau chiar zilnică a fluxurilor financiare poate constitui o necesitate. În acest sens, alegerea sistemelor ERP trebuie să urmărească disponibilitatea următoarelor beneficii:

  • Instrumente flexibile de raportare. Multe soluții prezintă un set predeterminat de rapoarte a căror personalizare este dificilă și poate fi realizată deseori doar de către specialiști. De aceea este important ca datele să poată fi integrată și filtrare cu ușurință prin intermediul interfeței.
  • Arhitecturi deschise care facilitează migrarea informațiilor într-un instrument de raportare de Business Intelligence, reunind astfel seturi de date din diferite sisteme.

Reducerea dependenței de intervenție umană

Forța de muncă umană joacă un rol central, dar, în același timp, poate deveni o liabilitate în era post-COVID. Automatizarea proceselor de business poate constitui un răspuns la acest pericol, minimizându-se astfel nevoia lucrului manual și eliminându-se sarcinile repetitive.

Astfel, un sistem ERP poate contribui la dezvoltarea următoarelor aspecte:

  • Integrarea proceselor de business
  • Dezvoltarea comerțului online pentru eficientizarea proceselor de vânzări
  • Integrarea cu sistemele contractorilor de livrare terți
  • Utilizarea codurilor de bare din depozit și a confirmărilor de livrare

Implementarea muncii la distanță

În era post-COVID, activitatea la distanță va deveni noua normă. De aceea, pentru o desfășurare fără probleme a operațiunilor de afaceri, sistemele ERP trebuie să fie integrate cu alte software-uri. Mai mult, utilizatorii trebuie să poată accesa soluția ERP în afara spațiului de birouri sau a sediului companiei.

Companiile pot garanta accesul de la distanță prin următoarele metode, fiecare dintre acestea prezentând avantajele și dezavantajele sale:

  • Adoptarea ERP în Cloud. Printre avantajele sale se numără ușurința accesării la distanță, flexibilitatea scalării și minimizarea resurselor necesare pentru mentenanță. Există și unele dezavantaje, cum ar fi: limitări de integrare cu sisteme interne, lipsa unor customizări complexe și lipsa profitabilității pe termen lung.
  • Instalarea unui ERP într-un Cloud privat. Aceasta prezintă numeroase beneficii dintre care putem aminti: facilitatea accesării la distanță, posibilitatea customizării și integrării complexe, scalabilitatea resurselor de server. Printre punctele negative se numără: costurile mai ridicate pe termen lung în comparație cu un server fizic, necesitatea resurselor IT pentru mentenanță.
  • Adoptarea unui ERP pe model on-premise care permite accesul de la distanță. Printre punctele forte ale acestuia se numără: costurile mai reduse pe termen lung, posibilitatea customizării și integrării complexe. Se pot remarca însă și câteva puncte slabe, printre care: necesitatea unei expertize IT pentru setarea accesului de la distanță, dificultatea scalării resurselor și dependența de specialiști IT pentru mentenanță.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile aduse de un sistem ERP, care pot asigura dezvoltarea companiei tale în era post-COVID. Solicită acum un demo gratuit și află cum pot fi ele aplicate companiei tale.

Transmite mai departe

Articole similare

RPA - Robot process automation in solutia ASiS ERP
Valorificarea RPA pentru productivitate îmbunătățită: Principalele Tendințe în Industrie și Sfaturi pentru Implementare
RPA (Robot Process Automation) pentru productivitate crescută Într-un peisaj de afaceri în evoluție rapidă,...
Citește mai mult →
industria de producție, IOT, robotizare | ASiS ERP
ERP pentru producție: Industria de producție și „must-have-urile” pentru productivitate în 2023
ERP pentru producție: procese fără hârtii,  IOT industrial, Business Intelligence pe producție, robotizare Află...
Citește mai mult →
ro e-transport | ASiS ERP
RO e-Transport a integrat în ASiS ERP în anul 2022
RO e-Transport, integrat în ASiS ERP. Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme informatice de...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.