Diferența licențierilor On Premises, Saas și Hosting - Alfa Software

Care e diferenta intre licentiere “On premises”, “Saas” si “Hosting”?

Care e diferenta intre licentiere “On premises”, “Saas” si “Hosting”?

cloud computing

13903904 - cloud computing and remote data storage concept blue glossy cloud and hard disk icon isolated on white background with reflection effect

Una dintre multiplele opțiuni cu care se confruntă orice companie care doreste sa implementeze un sistem ERP se refera la modelul de implementare pe care il alege si la infrastructura hardware cu care porneste la drum.

Vă veți baza pe o implementare tradițională la domiciliu, cu server propriu? Găzduită de la distanță (hosting) sau implementată în cloud (Saas)?

Care este diferența dintre cele trei și cum ajunge sa decida o companie intre una din cele trei variante?

În primul rând, este important să va definiti concepte solide pentru fiecare tip de abordare a implementarii unui ERP:

  • On-Premise

    Achizitionarea de licente ERP On-premise presupune un efort financiar consistent la inceputul implementarii deoarece toata investitia legata de licente, servere, hardware, mentenanta va fi facuta integral, de la inceput, de catre client. Acest tip de implementare va face responsabil pentru tot ceea ce este legat de funcționarea software-ului. Trebuie să achiziționați infrastructura de rețea, sa asigurati alimentarea permanenta cu energie electrică, serverele, sistemul de operare, software-ul bazei de date etc. Trebuie de asemenea sa aveti o echipa de specialisti care sa asigure functionarea si update-ul sistemului. Daca aveti deja o echipa de specialisti IT care poate nu e foarte competenta pe domeniul ERP, poate e necesar sa investiti inclusiv in instruirea ei.

  • Hosting

    In cazul hostingului, puteti sa achiziționați licențe ERP de la un furnizor, dar în loc să cumpărați toate componentele hardware și de infrastructură, puteti alege sa gazduiti solutia ERP la o terta parte/o firma specializata in infrastructura IT. Gestionarea infrastructurii se face de catre acea terta parte, care garanteaza functionarea solutiei la viteza dorita de dvs in intervalul orar indicat. In acest caz se merge pe externalizarea costurilor hardware si de mentenanta – nu e necesar sa aveti un departament IT in cadrul firmei. Dvs veti dețineți în continuare software-ul achiziționat.

  • Saas

    Utilizând un model de abonament Software-as-a-Service (Cloud), nu trebuie să achiziționați licențele ERP sau echipamentele necesare. Singurul cost este o taxă lunara pentru serviciile cloud, care includ servere, rețele, mentenanta și licentele software oferite de furnizorul de cloud.

Decizia privind cele 3 optiuni depinde în mare măsură de starea companiei dvs. și de direcția pe care doriți ca organizația să o ia în viitor.

Dacă aveți deja infrastructura necesara și intenționați să o păstrați, ar putea fi logic să faceți o implementare locală.
Dacă aveți infrastructură IT, dar vă este dificil să o pastrati și poate nu aveti personal IT suficient, o soluție găzduită vă va permite să păstrați software-ul curent și licențele în timp ce utilizați serverele și rețelele altcuiva.
Dacă nu aveți nici infrastructură, nici banii sau dorința de a achiziționa orice (sau de a vă actualiza sistemele curente), norul (Saas) este solutia potrivita.
Pe termen lung, un abonament lunar ar putea fi solutia potrivita pentru o afacere nouă, deoarece este o taxă lunară previzibilă care include licentele, mentenanta, echipamentul si personalul specializat care sa asigure functionarea corecta a solutiei ERP. Aceasta varianta poate fi aleasa doar daca software-ul ERP functioneaza online.

DEMO

Pin It on Pinterest