Ce este un WMS (Warehouse Management System)?

Ce este un WMS (Warehouse Management System)?

wms erp

Warehouse Management System sau sistemul de management al depozitului este o aplicație software, parte a unui sistem informatic integrat, care are rolul de a controla în totalitate operațiunile privind stocul de marfă din depozit din momentul intrării lui și până la expedierea lui către clienți. O soluție WMS urmărește recepția, depozitarea, colectarea, expedierea și inventarierea mărfii ca parte a procesului de aprovizionare, oferind informații în timp real despre statusul mărfurilor. Ca parte a unui sistem ERP, un WMS este interconectat cu soluția de preluare a comenzilor de la clienți, realizându-se astfel controlul mișcării stocurilor în contextul comenzilor de livrare și aprovizionare. El mai este interconectat cu diverse aparate mobile precum: scannere, cititoare de coduri de bare care facilitează introducerea sau extragerea datelor din aplicația software în cauză, etc.
Obiectivul unui Warehouse Management System este de a oferi proceduri standardizate pentru manipularea mărfii în depozit și pentru automatizarea a cât mai multe operații legate de stocuri.

Avantajele utilizării unui sistem WMS:

  • Înregistrarea automată a datelor din depozit prin intermediul dispozitivelor mobile interconectate la aplicația WMS și preluarea automată, în timp real, a acestor date în soluția software utilizată.
  • Optimizarea stocurilor prin eliminarea stocurilor suplimentare și setarea unei limite minine (legate de comenzile clienților) care să ducă la reaprovizionare; urmărirea vitezei de rotație și încadrarea mărfii din depozit în categoria A, B sau C ca importanță în procesul de vânzare.
  • Organizarea spațiului de stocare prin existența unei evidențe a spațiilor libere din depozit la nivel de celule. La fiecare recepție de marfă, WMS-ul înregistrează unde urmează să fie depozitat(a) fiecare palet/cutie de marfă, iar la ieșirea din depozit, de asemenea, se știe locația exactă care rămâne liberă prin vânzarea/transferul produsului.
  • Reducerea timpilor de manipulare a mărfii din depozit și creșterea gradului de onorare a comenzilor de la clienți prin cunoașterea stocului, a locației exacte a fiecărui reper și în principal, prin posibilitatea de validare a datelor existente în sistem și mai puțin introducerea lor.
  • Inventariere rapidă, pentru toată gama de produse existente în depozit sau segmentat, prin compararea stocului scriptic, actualizat instantaneu de aplicațiile ERP și a stocului faptic.
  • Scăderea costurilor de funcționare a depozitului, inclusiv prin eliminarea cheltuielilor cu materiile consumabile (hârtie, etc)
  • Productivitate crescută a angajaților din depozit o dată cu eliminarea timpilor morți și a posibilităților de a greși la introducerea de date în sistem. În plus, în WMS există trasabilitate privind operațiile efectuate de fiecare angajat din depozit.
  • Trasabilitatea mărfii de la recepție și până la ieșirea ei din depozit
  • Transparența proceselor din depozit
  • Activități de picking “inteligent” și coletizare în funcție de capacitățile mijloacelor de transport și rute optimizate.
DEMO

Pin It on Pinterest