Sistemul integrat ASiS – cel mai performant instrument de urmărire a activităților de vinificație și calcul costuri pentru Crama Liliac
AMB Wine, parte a grupului austriac AMB Holding, a decis implementarea sistemului integrat ASiS. Compania beneficiază astfel de cea mai performantă aplicație dedicată urmăririi procesului de vinificație și viticultura. În plus, modulul personalizat ASiS Vinificație este integrat cu aplicațiile standard ale sistemului ASiS de Personal și Salarizare, Contabilitate și Gestiune, Mijloace Fixe, etc.
Demarând proiectul de vinuri “Liliac” în Romania, AMB Wine a achiziționat teren viticol în zona Batos, județul Mureș și în arealul viticol Vermeș-Lechința. A început aici cultivarea de soiuri nobile, dezvoltarea capacităților de producție și amenajarea unui spațiu dedicat degustărilor. Dezvoltarea a continuat cu achiziția sistemului ERP ASiS care să urmărească activitățile de viticultură și vinificație și să stabilească costul de producție al strugurilor, mustului și vinurilor Liliac.
Necesitatea investiției într-un sistem integrat a apărut din cauza dificultăților întâmpinate lunar la centralizarea informațiilor din mai multe surse și transmiterea lor prelucrată către managementul austriac al companiei. ASiS ERP a asigurat trecerea la procesarea unitară și unică a informației. Mai mult, ASIS fiind un sistem web-based, managementul companiei are posibilitatea de a-l accesa din Austria și de a vizualiza informațiile direct în limba engleză. Având în vedere tipul de activitate desfășurat, accentul s-a pus pe aplicația dedicată de PostCalcul viticultura, care preia în mod automat informațiile introduse în celelalte aplicații ASiS pentru a le reinterpreta din prisma costurilor de producție, pe baza unor chei de repartizare. Costurile la crama Liliac sunt urmărite atent pe întregul proces de producție și vinificație.
Prima etapă presupune calcul costului strugurilor, care include cheltuielile cu salariile angajaților și zilierilor, tratamentele aplicate, consumurile și amortizările utilajelor agricole. Costul strugurilor ca materie primă intră apoi în calculul de cost al mustului, alături de celelalte cheltuieli de producție a mustului din cramă.
În etapa finală, pe baza costului mustului și cheltuielilor de îmbuteliere, etichetare și ambalare, este calculat costul fiecărei sticle de vin îmbuteliat.
Sunt evidențiate separat costurile aferente celor două podgorii, din Batoș (județul Mureș) și Lechința (judetul Bistrița), cât și costurile totale defalcate pe fiecare soi de vin din producția proprie.
Pentru a putea colecta in sistemul informatic toate costurile aferente vinului, podgoria, crama si utilajele au fost definite drept centre de cost, cu detalierea costurilor la nivelul fiecarui loc de munca din aceste sectoare.
Cheltuielile administrative si cele cu marketingul sunt evidentiate separat, ele nefiind cheltuieli direct productive. Solutia informatica ASiS permite si urmarirea pierderilor ce rezulta din culesul, presatul, fermentatia si cupajarea strugurilor si vinurilor.
Pe langa must, din procesul de presare a strugurilor rezulta o cantitate importanta de deseuri (rahis si tescovina) care trebuie evidentiata pentru ca sunt utilizate ulterior ca ingrasamint in plantatiile proprii de vita de vie.
De asemenea, producatorul stie exact cat vin se evapora lunar din tancurile de stocare in procesul de fermentatie si care sunt pierderile ce survin in urma amestecarii a doua sau mai multe soiuri de vin in procesul de cupajare a vinurilor.
Consumul de materiale auxiliare este strict monitorizat si utilizat pentru calculul costului vinului.
Pe langa urmarirea de la A la Z a procesului de productie a vinului si a costurilor sale, ASiS a integrat pentru crama Liliac functionalitati standard, dar si dezvoltari customizate legate in principal de marketing si automatizarea fortei de vanzare, precum: urmarirea in piata a vinurilor proprii, rapoarte specifice de vanzari, etc. O dezvoltare speciala a solutiei implementate a tinut cont de dorinta vinificatorului de a crea o baza de date cu toate restaurantele si magazinele unde sunt prezente vinurile sale, in conditiile in care vanzarea catre HoReCa si magazine nu se face direct de catre AMB Wine, ci prin intermediul distribuitorilor sai. Astfel, in comenzile de livrare catre distribuitori se va evidentia si tertul catre care acestia vor face livrarea – magazin sau HoReCa – pentru a urmari volumul de vanzari pe fiecare client final si gradul de acoperire a pietei. Pe comenzile de livrare se va trece si modul in care se face transportul, comenzile de transport si curierat fiind legate direct de comenzile de livrare.
ASiS ERP integreaza cu succes procesele de productie cu cele de distributie in cadrul AMB Wine si sprijina prin aplicatii dedicate industria de vin din Romania.
AMB Holding (din care face parte compania AMB Wine) este un holding cu acționariat majoritar austriac, format din 7 companii care dezvoltă proiecte ample, atât în România, căt și în străinătate.