Cum a afectat pandemia de coronavirus investițiile în sectorul IT? | ASW

Cum a afectat pandemia de coronavirus investițiile în sectorul IT?

Cum a afectat pandemia de coronavirus investițiile în sectorul IT?

coronavirus IT&C

Medical protective mask on office table. Coronavirus spread prevention concept. Stay at home

Consecințele imediate ale COVID-19 sunt vizibile la nivelul tuturor sectoarelor de activitate, iar efectele pe termen lung rămân încă imprevizibile. Întregi industrii au fost afectate, provocând instabilitate la nivelul acestora, iar cea de IT nu reprezintă o excepție.

Un studiu publicat de Computer Economics arată care sunt rezultatele epidemiei în mai mult de 10 industrii, raportat la 4 indicatori: forță de muncă, lanț de aprovizionare, procese de business și venituri. Astfel, studiul arată posibilitatea apariției unor perturbări semnificative pentru industria IT&C, cauza principală a acestora fiind dependența de lanțuri de aprovizionare externe, puternic afectate de situația actuală.

Imprevizibilitatea lanțurilor de aprovizionare este contrabalansată însă de sectorul de software, care rămâne un punct de creștere în IT. Studiul remarcă faptul că multiple platforme precum Zoom, Slack, Zoho și Office înregistrează o cerere ridicată, odată cu măsurile de extindere a capacităților de lucru de la distanță implementate de multiple companii.

În sprijinul acestui studiu vine o analiză realizată de Forrester, în care sunt evidențiate previziunile cheie cu privire la investițiile în domeniul IT din perioada 2020-2021. Printre acestea se numără:

  1. Încetinirea până la 2% a creșterii industriei tehnologice globale

În analiza realizată de Forrester se regăsește o revizuire descrescătoare a prognozelor anterioare, previzionându-se încetinirea creșterii pieței tehnologice în anul 2020 până la aproximativ 2%. Acest fapt reprezintă un indicator al scăderii economiilor globale în prima jumătate a anului, dar, în același timp, un semnal al redresării acestora în a doua parte a anului.

  1. Probabilitatea scăderii brute de 2% în cazul unei recesiuni

În cazul în care economiile globale sunt lovite de o recesiune, studiul realizat de Forrester arată că există o probabilitate de 50% ca piețele tehnologice să înregistreze o scădere de minim 2% în 2020.

  1. Investițiile în echipamentul hardware vor scădea cu 5-10%

Indiferent dacă vorbim de o redresare sau o recesiune în a doua jumătate a anului 2020, analiza prevede că cheltuielile în echipamentele IT&C vor înregistra cea mai scăzută cifră din acest sector, cu potențiale scăderi situate între 5-10%.

  1. Micșorarea investiției în software până la o valoare de 2-4%

În cel mai bun scenariu, creșterea cheltuielilor în software va încetini până la un interval cuprins între 2-4%. În cazul în care va fi înregistrată o recesiune, acest sector nu va înregistra o creștere.

  1. Menținerea investiției în consultanță și integrare de soluții la o valoare anterioară

Cheltuielile pentru consultanță tehnologică și servicii de integrare a sistemelor nu vor înregistra o creștere, dar nici o scădere în cazul scenariului pozitiv. Pe de altă parte, în condițiile în care companiile vor alege să atenueze efectele pandemiei printr-o reducere a proiectelor tehnologice noi, ele vor înregistra o scădere de până la 5%.

  1. Creșterea cererii pentru infrastructura cloud și software-urile specializate

Un aspect pozitiv cuprins în studiul Forrester este reprezentat de creșterea continuă a cererii de servicii de infrastructură cloud și de creșterea potențială a investițiilor în software specializat. De asemenea, se preconizează o suplimentare a interesului pentru echipamente și servicii de comunicare de la distanță, în condițiile în care business-urile și organizațiile educaționale încurajează munca de acasă, respectiv implementarea de cursuri online.

 

Fiecare industrie suferă astfel efectele pandemiei de coronavirus, dar consecințele acesteia nu trebuie să fie exclusiv negative. Furnizorii de software au oportunitatea acum de a contribui la redresarea și creșterea diferitelor companii, ajutând la accelerarea digitalizării și automatizării. Dintre aceste tipuri de software, sistemele ERP ocupă un loc fruntaș.

DEMO

Pin It on Pinterest