Cum va afecta Internetul lucrurilor (IoT) modul în care utilizăm sistemele ERP?

iot erp - erp internetul lucrurilor

Faptul că Internetul face parte din viața noastră cotidiană nu mai este de mult un lucru surprinzător. Conexiunea la Internet a devenit a doua noastră natură făcându-ne să utilizăm dispozitive conectate la Internet (IoT) pentru a ne face viața de zi cu zi, mai ușoară. Dacă cel mai bun exemplu îl reprezintă telefoanele mobile, IoT se referă la multe alte obiecte fizice, care beneficiază de software, senzori și alte tehnologii conectate la Internet și care au posibilitatea de a colecta și distribui informații. De la electrocasnice care transmit notificări pe telefoanele mobile la sugestiile sau promoțiile bazate pe istoricul de cumpărare, “Internetul lucrurilor” deschide noi oportunități atât pentru indivizi cât și pentru firme.

IDC estimează ca până în 2020, 40% din date vor fi generate de dispozitive (things) și nu de utilizatori, ceea ce înseamnă că ne așteaptă o lume din ce în ce mai interconectată și cantități fără precedent de date care necesită stocare.

Dar care va fi interacțiunea IoT cu sistemele ERP? Cum pot firmele beneficia de acest salt tehnologic și mai ales cum poate schimba Internetul lucrurilor fața actuală a sistemelor ERP?

IoT nu este un concept necunoscut pentru lumea sistemelor integrate.

În producție, gestiunea depozitului, transporturi sau vânzări, există deja o serie de echipamente care permit interconectarea cu un sistem ERP și colectarea de date în sistem de la aceste dispozitive. De exemplu, etichetarea mărfurilor dintr-un depozit și scanarea lor cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare aduce informații structurate legate de stoc, punându-le în cadrul sistemului ERP în câmpurile dedicate (lotul, cantitatea, etc). Sistemul ERP procesează, analizează și structurează aceste date în timp real.

Un alt exemplu ar fi senzorii de proximitate din cadrul magazinelor, care contorizează numărul de persoane care calcă pragul magazinului și preia această informație în sistemul ERP, comparând-o ulterior cu numărul bonurilor emise într-o perioadă de timp. Analize de consum de combustibil normat versus efectiv se fac deja frecvent în cadrul firmelor de transport având la bază posibilitatea de interconectare a sondelor de rezervor și a sistemelor GPS cu o soluție informatică integrată.

După cum se vede, Internetul lucrurilor își face loc încet, dar sigur și în cadrul companiilor, oferind informații valoroase, într-un mod consecvent, pentru a aduce eficiența sporită afacerilor. IoT integrează resursele umane, mașinile, datele și procesele într-un mod inteligent pentru a crea noi modele de business și pentru a lua decizii înțelepte.

Există companii care analizează oportunitatea de a pune senzori în propriile produse tocmai pentru a putea primi informații despre modul de funcționare, pentru a putea interveni rapid atunci când sunt necesare reparații și pentru a putea fi primii care întocmesc o nouă ofertă atunci când e necesară înlocuirea produsului respectiv.

Este limpede: IoT deschide calea spre “afaceri inteligente” și conform unor studii, cu ajutorul IoT, firmele vor reuși să-și reducă costurile operaționale cu până la 30% și să crească calitatea serviciilor oferite cu aproximativ același procent.

Există voci care susțin ca extinderea unui sistem ERP către “lucruri” este dificilă în prezent. Dar pare greu de crezut acest lucru atâta timp cât vorbim de un ERP de generație nouă, pregatit să facă față mobilității, cloud-computingului și dispozitivelor mobile. Condiția de bază este ca sistemul ERP să fie unul flexibil și modern și să utilizeze Internetul, pentru a se putea conecta ușor la diverse echipamente și pentru a putea fi accesat din Cloud. De asemenea, motorul de baze de date trebuie să fie unul puternic și să aibă capacitatea de a gestiona volume de date mari. În sprijinul creșterii capacităților de stocare vine și Cloud-computingul, care pune ladispoziție companiilor resursele hardware necesare.

Pe lângă multiplele beneficii pe care le aduce Internetul lucrurilor, e important să aducem în atenție și provocările cu care se pot confrunta firmele care vor să facă pasul spre un astfel de concept. Menționăm câteva dintre ele:

  • Investiția inițială nu este deloc neglijabilă. În funcție de gradul dorit de automatizare, costul echipamentelor se poate ridica la sume care pot fi prohibitive pentru firmele mici și medii.
  • Securitatea datelor ar putea avea nevoie de noi reguli de funcționare căci un sistem ERP este în primul rând un instrument de stocare a informațiilor din cadrul unei companii și prin IoT volumele de date se vor dubla sau chiar tripla.
  • Instrumentele de analiză a datelor ar putea avea anumite limitări legate de viteza de răspuns și imputul mare de date.

 

Transmite mai departe

Articole similare

inteligența artificială
Ce este inteligența artificială și care sunt tehnologiile revoluționare din câmpul ei?
Inteligența artificială este un trend tehnologic, a cărui popularitate a explodat în ultimii ani, nu...
Citește mai mult →
internet of things
Ce înseamnă „Internet of Things” și care sunt schimbările aduse de acesta?
Internet of Things (IoT), tradus în română ca Internetul lucrurilor, se referă la miliardele de device-uri...
Citește mai mult →
inteligenta artificiala erp
Cum contribuie inteligența artificială la dezvoltarea sistemelor ERP?
După cum bine știm, un sistem ERP contribuie la gestionarea activităților unei companii pe diferite segmente,...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.