HTML5 vs. Flash. Ce trebuie să știi despre lupta dintre cele două tehnologii

HTML5 vs. Flash. Ce trebuie să știi despre lupta dintre cele două tehnologii

HTML5 vs. Flash. Ce trebuie să știi despre lupta dintre cele două tehnologii

html5

Pentru aproape două decenii, tehnologia Flash a reprezentat instrumentul de bază al creațiilor multimedia. Cu toate acestea, în ultimii ani, după decizia Apple de a renunța la suportul acestuia, trendul descendent al utilizării sale a început să fie tot mai vizibil. Incompatibilitatea sa cu iOS și trecerea Youtube-ului la HTML5 au fost primele semne ale unei tranziții majore generale de la Flash la HTML5.

Totul a culminat cu decizia Google de la mijlocul anului 2018 de a renunța la tehnologia Flash în ad-uri, ceea ce a determinat Adobe, compania care deține Flash, să anunțe dispariția sa până la sfârșitul anului 2020.

Fiind cel mai popular browser web, Google Chrome dictează trendurile dezvoltării web. În acest context, decizia lor reprezintă un semnal clar către Adobe, astfel încât și developerii Flash care până acum luptau împotriva migrației pe HTML5 au decis să nu mai amâne inevitabilul.

Înainte de a declara un învingător al acestei bătălii, este important să înțelegem punctele esențiale ale fiecărei tehnologii și diferențele fundamentale dintre acestea.

Ce este Flash?

Flash, dezvoltat de compania Adobe, a fost introdus pe piață de peste 20 de ani, revoluționând streaming-ul audio și video. Acesta reprezintă o platformă software multimedia utilizată în crearea animațiilor, aplicațiilor desktop și mobile, jocurilor mobile, website-urilor interactive și a Rich Internet Applications (RIAs).

În general, Adobe Flash oferă developerilor oportunitatea de a dezvolta experiențe interactive pentru utilizatori în domeniul online, depășind standardele convenționale de creație.

La începutul anilor 2000, acesta era instalat pe majoritatea computerelor, fiind utilizat pentru deschiderea paginilor web, pentru jocuri online și pentru deschiderea fișierelor video și audio. În urma introducerii de către Adobe a Stage3D, website-urile Flash au cunoscut o creștere a conținutului 3D.

Chiar dacă platforma lasă de dorit uneori la nivel mobile, ea oferă formate compacte ale fișierelor, timpi de descărcare reduși și o calitate grafică impresionantă, adaptându-se ușor diferitelor tipuri de display și rezoluții. Aceste caracteristici, cărora li se adaugă și investițiile semnificative realizate de-a lungul existenței sale, au făcut din Flash un instrument viabil pentru dezvoltarea experienței utilizatorilor la nivel online.

Ce este HTML5?

HTML reprezintă un limbaj utilizat pentru prezentarea și structurarea conținutului web. El trebuie considerat ca o sumă a părților sale, anume ca o serie de texte, tag-uri, elemente și atribute care definesc cum este tradus conținutul web la nivelul unui browser.

HTML5, ultima versiune HTML, a fost lansat în 2014, îmbunătățind limbajul și oferind suport pentru cele mai noi creații multimedia. Noi elemente au fost adăugate cu scopul de a permite utilizatorilor să dezvolte partea de SEO, iar anumite funcții CSS au fost eliminate pentru a crește ușurința utilizării. Astfel, HTML5 oferă un suport mai mare pentru elementele video și audio, crescând nivelul de interoperabilitate.

Noile atribute au fost dezvoltate cu scopul de a crește gradul de compatibilitate. Astfel, chiar dacă HTML5 necesită uneori anumite plugin-uri sau API-uri pentru a opera conținutul, el oferă o experiență interactivă identică atât pentru utilizatorii mobile, cât și pentru cei desktop.

Diferențele dintre Flash și HTML5
  1. HTML5 este open source și disponibil gratuit, în timp ce Flash este o proprietate a Adobe și astfel utilizarea sa se face contra cost.
  2. HTML5 are un potențial de a atinge orice platformă, în timp ce suportul browser pentru Flash e limitat, necesitând plugin-uri.
  3. În timp ce HTML5 este rapid și încarcă mai puțin procesoarele, ceea ce duce și la redarea mai rapidă a paginilor web, Flash necesită o putere de procesare mai ridicată.
  4. Spre deosebire de Flash, HTML5 nu oferă un suport nativ pentru formatele video și audio.
  5. Puterea de procesare necesară pentru rularea conținutului HTML5 este semnificativ mai redusă comparativ cu cea cerută de conținutul Flash.
  6. HTML5 nu necesită instalarea separată a unui plug-in la nivelul unui browser web pentru a rula conținutul, cum este cazul Flash.
  7. HTML5 utilizează cod pentru a genera conținut interactiv, iar browser-ul îl redă atunci când pagina este încărcată, în timp ce Flash utilizează containere pentru a stoca conținutul interactiv, citit de browserele web prin intermediul unui plugin-ului Flash Player.
  8. Fiind deschis și standardizat, HTML5 suferă de mai puține probleme de securitate comparativ cu Flash.
Flash vs HMTL5: cum arată viitorul

În timpul celor 20 de ani de existență, Flash a fost platforma dominantă pentru conținutul video și multimedia. Chiar dacă acesta a reprezentat un standard în distribuția conținutului online, în momentul de față el prezintă numeroase probleme referitoare la securitate și viteză.

La nivelul pieței, observăm un trend puternic de renunțare a browserelor web la suportul tehnologiei Flash, început în 2016 cu Firefox. Incompatibilitatea iOS cu Flash și decizia luată de Youtube înclină balanța în favoarea HTML5.

Suportul mai ridicat pentru mobile oferit de HTML5, interoperabilitatea și beneficiile proceselor de dezvoltare a aplicațiilor sunt elementele complementare care înclină balanța în favoarea acestuia și deschid o nouă eră în segmentul online.

DEMO

Pin It on Pinterest