Impactul COVID-19 în implementarea sistemelor ERP - Blog | ASW

Impactul COVID-19 în implementarea sistemelor ERP

Impactul COVID-19 în implementarea sistemelor ERP

erp coronavirus

Așa cum se întâmplă în majoritatea industriilor, epidemia de coronavirus are un impact semnificativ asupra industriei ERP și a proiectelor de transformare digitală, în special în privința întreruperilor sau întârzierilor în implementare. Unele business-uri aleg amânarea proiectelor, în timp ce altele reduc semnificativ domeniul lor de aplicare.

Chiar dacă aceste decizii sunt explicabile în contextul actual, există un risc crescut de disrupție a proceselor de funcționare asumate atât de echipa de implementare, cât și de compania în cauză.

Ce se întâmplă cu proiectele în curs?

În cazul proiectelor aflate în desfășurare, o opțiune mai bună decât stoparea lor integrală este reducerea domeniului de aplicabilitate a acestora la simple module esențiale sau funcționalități de bază. Ce trebuie luat în considerare în condițiile în care implementarea continuă este existența unor procese adaptabile ordinelor de izolare, distanțare socială și muncă de la distanță.

Managementul atent al domeniilor de aplicare și a costurilor implementării este mai important ca niciodată. În acest sens, business-urile trebuie să se asigure că primesc actualizări cu privire la stadiul proiectului în mod regulat și că acestea conțin informații relevante care permit luarea deciziilor inteligente referitoare la implementare.

Munca remote și confidențialitatea

Securitatea datelor și păstrarea confidențialității informațiilor în cadrul unui sistem ERP au reprezentat dintotdeauna aspecte importante, dar acestea devin critice odată cu popularizarea muncii de la distanță.

Cu mult înainte de dificultățile ridicate de COVID-19, contractele de implementare conțineau adeseori multiple clauze care detaliau responsabilități specifice pentru furnizor, integrator sau beneficiar. Acum, odată cu creșterea utilizării computerelor personale, șansa unor încălcări de securitate, fie datorită unui accident sau a unui hack, crește semnificativ.

O altă consecință a muncii remote este nevoia de solidificare a proceselor și a coordonării proiectului. Utilizatorii trebuie să introducă în contractele lor prevederi adecvate de confidențialitate, care să ia în considerare riscurile crescute de securitate a datelor. În acest fel, pentru un business este esențial să se afle în contact permanent cu echipa de implementare aflată în posesia informațiilor cruciale, dar, în același timp, să aplice protocoalele de securitate în vigoare pentru protecția datelor.

Realitatea e că, în momentul de față, firmele care sunt în curs de implementare a unui sistem ERP au mai multă putere asupra furnizorilor sau integratorilor decât până acum. Acest lucru este valabil atât în privința contractelor noi, cât și în cea a contractelor deja existente, fie că ele sunt on-premise sau cloud. Renegocierea dispozițiilor nefavorabile în contextul actual este esențială pentru succesul implementării, constituind, în același timp și o decizie inteligentă de business.

 

Crearea unor strategii atât pe timp scurt, cât și pe timp îndelungat cu privire la dezvoltarea tehnologică e vitală în prezent. De asemenea, acesta este un moment bun pentru a reevalua inițiativele critice de IT și pentru a acorda prioritate celor care oferă avantaje strategice. Transformările digitale reprezintă adeseori întreprinderi complexe cu mulți factori decisivi.

DEMO

Pin It on Pinterest