Industrii modificate radical de circulația datelor - Blog Alfa Software

Industrii modificate radical de circulația datelor

Industrii modificate radical de circulația datelor

big data erp

Studiile arată că un procent de aproximativ 90% din datele existente în prezent au fost create în ultimii doi ani. Cu toții am auzit cel puțin o dată până acum termenul de Big Data, care vizează seturi de date mari și complexe, care nu pot fi analizate prin aplicații tradiționale de procesare a acestora.

De aici provine și sensul în care acest termen este utilizat în prezent, referitor la utilizarea analizelor predictive, de studiu a comportamentului utilizatorului și a altor metode de analiză avansate care valorifică datele.

Alftel spus, premisa centrală a Big Data este aceea că ea oferă o nouă modalitate de a obține perspective unice asupra provocărilor cu care companiile se confruntă în fiecare zi. În trecut, colectarea și prelucrarea unor cantități mari de date nu era fezabilă, deoarece tehnologiile de automatizare a acestui proces nu existau încă. Mai mult decât atât, organizațiile nu generau atât de multe date digitale, sistemele lor informatice fiind mult mai reduse.

În prezent însă, cantitatea de date generată a crescut considerabil, iar menținerea competitivității în piață este direct proporțională cu capacitatea de analiză și utilizare a acestora. Aici se remarcă și rolul tehnologiei de Business Intelligence, care permite organizațiilor să folosească datele disponibile în scopul optimizării proceselor de asumare a deciziilor.

Utilitatea Big Data se poarte observa la nivelul fiecărei industrii. În ultimii ani însă, patru dintre acestea au fost modificate radical de noile mecanisme de circulație și analiză a datelor, la nivel global.

  1. Educație și formare

Formarea angajaților la locul de muncă este o necesitate pentru multe business-uri, care se poate arăta însă costisitoare. Ea rămâne o soluție preferată de companii, deoarece permite efectuarea task-urilor în același timp cu urmarea training-ului. În unele cazuri, angajații experimentați pot să nu dețină capacitățile necesare în acest scop. Doar pentru că lucrează eficient, nu înseamnă că predau cu ușurință munca și noilor veniți.

Există însă o soluție simplă a dificultății precizate anterior: utilizarea concomitentă a unui sistem de e-learning. Industria e-learning s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, înregistrând o creștere procentuală anuală de 5%, începând cu 2010. Dacă trendul este menținut, ea va atinge o valoare de 182 miliarde de dolari la sfârșitul anului în curs.

Colectarea datelor și analiza acestora schimbă astfel radical înțelegerea educației. Deoarece metodele tradiționale de verificare și punctare, cum ar fi examenele, nu reflectă de multe ori abilitatea unei persoanei de a pune în practică cele învățate, multe firme de e-learning se îndreaptă în prezent spre soluții cloud.

Un exemplu în acest sens este Cloud Assessments, un spațiu de lucru virtual creat în scopul testării capacității studenților de a aplica lucrurile învățate într-un scenariu similar celui de la locul de muncă. Platforma colaborează cu o firmă de Business Intelligence, pentru a extrage date concrete asupra performanței utilizatorilor.

Ulterior, aceste date ajung la angajatori, care pot obține astfel o imagine mai clară asupra capacităților angajaților. Mai mult decât atât, cei din urmă pot să înțeleagă mai bine etapele de training pe care trebuie să le parcurgă pentru a-și îndeplini obiectivele carierei.

  1. Aviație

Industria aviatică globală se confruntă cu numeroase provocări, din cauza tehnologiilor învechite, a regulamentelor tot mai complexe și a problemelor de infrastructură. Chiar dacă inovațiile din acest domeniu nu au fost deloc suprinzătoare până în prezent, tehnologiile BI pot să schimbe acest lucru.

Automatizarea proceselor de producție a aparatelor de zbor reduce riscul apariței erorii umane, evitându-se astfel accidentele. În acest sens, cel mai mare producător de aeronave comerciale, Boeing, a alocat un timp îndelungat analizei datelor sistemelor de construcție și modificării proceselor pe baza acestora. Ei au creat astfel o rețea de roboți de asamblare, care lucrează în perechi, pentru a instala 60,000 de nituri în fiecare fuselaj al avioanelor Boeing 777. În acest fel, ei au redus semnificativ riscul de accidente și au crescut productivitatea angajaților.

La începutul anilor 1980, existau 9,000 de defecte detectabile într-un Boeing 767. În prezent, cu ajutorul tehnologiei senzorilor inteligenți, pot fi depistate până la 45,000. Utilizând ceea ce a fost denumit ca Aircraft Health Monitoring Systems (AHMS), datele defectelor unei singure aeronave pot fi utilizate pentru a scana întreaga flotă.

  1. Planificare urbană

Într-un studiu al Organizației Națiunilor Unite se arată că, până în anul 2050, două treimi a populației lumii va locui în zone urbane. Cele mai mari expansiuni ale acestora se vor înregistra în Asia și Africa, orașele fiind nevoite să răspundă cererilor cetățenilor. Pentru a-și îndeplini obiectivele, ele vor trebuie să pună accent pe caracteristici de sustenabilitate.

Utilizarea unei simulări poate fi utilă în dezvoltarea unor noi zone urbane, dar nu este o soluție perfectă, deoarece, în cadrul acesteia, există tendința de a generaliza comportamentul oamenilor și organizațiilor din interiorul orașului. Aceste simulări pot fi considerate ghiduri generale, dar ele trebuie să fie completate de o analiză complexă a datelor și o stabilire a posibilităților de acțiune.

Spre exemplu, MasterCard a încheiat recent o colaborare cu organizația Cubic Transportation Systems în scopul dezvoltării unei noi platforme de analiză a datelor. Ea îmbină datele tranzacționale MasterCard cu datele de transport și analiza Cubic pentru a dezvolta proiectul Urbanomics Mobility. Prin aceasta se urmărește oferirea unei imagini de ansamblu asupra modului în care tranzitul și activitatea economică sunt legate între ele.

  1. Sănătate și medicină

Utilizarea datelor a reprezentat un obiectiv fundamental pentru medicii care urmăreau să afle, conform analizelor unui număr mare de date colectate de la pacienți, limitele tensiunii arteriale normale și consumul zilnic recomandat de zahăr. În prezent însă, industria medicală utilizează analize de date pentru a răspunde unor întrebări mult mai complexe.

Ca exemplu, Big Data poate ajuta în identificarea unui pacient cu risc crescut de abuz de substanțe ilegale. Pe de altă parte, studiile arată că un procent de 83% al companiilor farmaceutice intenționează să facă din soluțiile analitice o prioritate. Bazele de date oferă consumatorilor accesul facil la informații, ceea ce ajută la dezvoltarea tratamentului preventiv.

În viitor, utilizarea de către medici a tehnologiei de machine learning și a datelor structurate va ușura acordarea unui diagnostic bazat pe simptome specifice, conform codului genetic individual.

Indiferent dacă activezi sau nu într-una din aceste industrii, există șanse considerabile ca activitatea ta personală și profesională să fie afectată de noua utilizare a datelor și de rezultatele analizelor tot mai complexe. Schimbarea nu trebuie să însemne întotdeauna un lucru negativ, iar inevitabilitatea ei face apel la capacitatea noastră de adaptare.

DEMO

Pin It on Pinterest