HR Summit 2023: Interviu despre digitalizarea proceselor de salarizare și resurse umane, cu Pavel Cristian Gabriel, CEO Alfa Software

Pavel Cristian, CEO Alfa Software, producator al solutiei ASiS ERP

Salarizarea și resursele umane în contextul AI și al digitalizării. Mai multe pe hrsummit.ro

salarizare,resurse umane

Cristian Gabriel Pavel, CEO Alfa Software a povestit pentru HR Summit despre cum poate tehnologia să influențeze domeniul salarizării și a resurselor umane

Cum descrii cultura organizațională a Alfa Software și care crezi că sunt principalele caracteristici care o fac să se remarce?

Cultura noastră organizațională se bazează, în primul rând, pe valorile Alfa Software. Suntem fideli acestor valori de peste 25 de ani și le respectăm în interacțiunile pe care le avem în numele companiei.

Credem cu tărie în: integritate – pentru că respectăm și facem ceea ce promitem; adaptabilitate – pentru că ascultăm clienții și căutăm o cale să le rezolvăm blocajele din activitate și să îi sprijinim să se dezvolte; lucrul în echipă –  pentru ca în lumea sistemelor informatice,  un produs de calitate nu poate fi rezultatul unui individ, ci întotdeauna al unei echipe;  deschidere spre nou și învățare continuă – pentru că ne place să ne împrietenim cu viitorul.

Misiunea și viziunea companiei sunt, de asemenea, pietre de temelie ale culturii organizaționale Alfa Software. Misiunea noastră este să eficientizăm companiile românești prin digitalizare. Viziunea noastră este să devenim partenerul preferat de digitalizare al companiilor românești.

 

Cum a evoluat compania Alfa Software de-a lungul timpului? Cum s-a adaptat la noile trenduri și cum a reușit să rămână relevantă?

Alfa Software are o evoluție ascendentă, rezultat al muncii noastre constante, iar sursa acestei dinamici a fost și este pentru noi inovația. Mulți dintre colegii mei au o vechime considerabilă în companie tocmai datorită faptului că pot fi o parte activă a inovației și pot influența pozitiv evoluția produsului nostru de bază – ASiS ERP – și a proceselor din jurul lui.

Când nu există loc pentru opinii personale sau spațiu pentru a le exprima în mod autentic, nu există loc nici pentru creativitate. O organizație care nu încurajează oamenii să-și comunice ideile, să vorbească liber, nu va putea inova.

Personal, sunt la a șasea versiune a acestui sistem informatic integrat: am pornit de la salvarea datelor pe dischete în 1990 și, azi, am ajuns la inteligența artificială, pe care deja o regăsim în cea mai recentă versiune ASiS ERP.

Ceea ce a mai contat pentru noi, la nivel de companie, a fost faptul că ne-am respectat promisiunile față de clienți și am creat o zonă de încredere, livrând într-un timp scurt funcționalități care s-au dovedit esențiale pentru companii, precum RO E-factura, SAF-T, Ro E-transport, printre altele.

 

 

Cu siguranță, lucrând într-o industrie aflată mereu în dezvoltare, ești concentrat pe prezent, dar cu ochii către viitor. Cum crezi că va evolua domeniul salarizării și a resurselor umane din România, în general și mai ales, pe piața de IT?

Viziunea întregii noastre munci este o lume fără hârtii. Credem ca digitalizarea și work-from-home sunt deja prezentul și viitorul apropiat. Încă din pandemie, într-un mod accelerat, work from home a schimbat semnificativ piața muncii, iar digitalizarea își menține rolul transformațional asupra proceselor de HR.

Focusul departamentelor de HR se mută pe eficiență și rezultate măsurabile, iar pentru asta companiile au nevoie de un tool integrat, puternic, care să asigure claritate legată de măsurarea performanței angajaților, a bonusurilor, a altor beneficii și a perfecționării prin învățare continuă. Un sistem ERP este un astfel de instrument.

În plus față de soluțiile informatice pentru administrarea proceselor de resurse umane, tendința la nivel mondial este tot mai pronunțată în ceea ce privește încorporarea inteligenței artificiale în automatizarea departamentului de resurse umane, în special pentru sarcinile repetitive, care necesită mult timp. În competiția pentru talente pe piața muncii, companiile care investesc în tehnologie pentru a scăpa de procesele repetitive pot valorifica pe deplin creativitatea și autenticitatea resurselor umane din organizație și sunt susceptibile să obțină avantaje semnificative.

O altă tendință la nivel de HR pe care o sesizez din ce în ce mai mult este schimbarea paradigmei în care e normal ca departamentul de HR să încadreze angajații în anumite grupuri sau nivele.  Fiecare persoană are nevoie să fie văzută ca fiind unică, cu nevoi unice, și comunicarea devine, evident, ultra- personalizată.

Asta înseamnă că accelerează programele flexibile de beneficii, mobilitatea internă crescută a persoanelor și învățarea continuă, inclusiv acumularea de abilități noi. Tot în această zonă, nu poate fi ignorată, mai ales în peisajul post-pandemic, bunăstarea fizică și mentală a oamenilor.

 

 

Cum ajută digitalizarea procesele din domeniul salarizării și a resurselor umane și cu ce vine Alfa Software în plus pentru a dezvolta domeniul resurselor umane?

Faptul că digitalizarea duce companiile înspre zona paperless este un lucru pozitiv, cu impact puternic și asupra domeniului resurselor umane. Alfa Software își propune să ajute companiile să renunțe la hârtii, acestea fiind deocamdată numeroase inclusiv în cadrul departamentului de Resurse Umane.

De aceea, am ales varianta în care degrevăm departamentul de Resurse Umane și Salarizare de anumite procese și colectăm și digitalizăm datele direct “de la sursă”. De exemplu, pontajele se fac în ASiS ERP direct de pe șantiere, de către inginerii de șantier, încă din 2016. În diverse unități de producție, cererile de concediu sau învoirile se fac direct din hală, printr-un simplu click, la un info-kiosk dedicat. Validarea și aprobarea lor se face via mail sau SMS, cu impact automat asupra salariului lunar a angajaților.

 

La Arobs Transilvania Software, spre exemplu, salariile sunt o componentă importantă a costurilor pe proiecte și are loc repartizarea lor automată în funcție de numărul de ore realizate pe un anumit proiect.

Cert este că avem o vastă experiență pe tot ce ține de componenta salarială. Avem în portofoliu companii care își gestionează eficient salariile cu programul nostru de peste 20 de ani și, de-a lungul timpului, nu au avut o zi de întârziere la calculul și plata salariilor generată de sistemul ASiS ERP.

 

După toți anii de experiență în industrie, ce crezi că vor oamenii de la carierele lor, ce îi motivează să se trezească dimineața și să meargă la muncă?

Cred in indivizi unici, cu nevoi specifice vârstei. Oamenii au nevoie să fie văzuți și tratați ca atare.

Vreau să cred că pe majoritatea oamenilor îi motivează dorința de a fi mai buni în ceea ce au de făcut și faptul că pot vedea un impact al muncii lor de zi cu zi, chiar dacă acesta este unul indirect. Oamenii vor să evolueze și să aibă un impact asupra lumii.

 

 

Care dintre cele două domenii este mai dinamic și evoluează mai repede, HR/salarizare sau IT?

Cele două domenii sunt în strânsă legătură, evoluția unuia produce inevitabil și evoluția celuilalt.

 

Ce mesaj ai pentru participanții de anul acesta la HR Summit?

Să ne împrietenim cu tehnologia. Tehnologia poate deveni un aliat puternic în viața noastră, ajutându-ne să construim relații mai puternice, să învățăm și să evoluăm. Cu o abordare echilibrată, putem să ne bucurăm de toate avantajele pe care tehnologia le oferă, dacă o gestionăm cu înțelepciune.

 

 

Transmite mai departe

Articole similare

Foi de parcurs, ordine de deplasare, preluare date GPS in sistemul ERP
Alfa Software aduce automatizarea smart în transporturi: ASiS ERP generează automat ordinele de deplasare și foile de parcurs prin preluarea datelor din sisteme de tip GPS
Automatizare: ASiS ERP generează automat ordinele de deplasare și foile de parcurs prin preluarea datelor...
Citește mai mult →
ro e-transport | ASiS ERP
RO e-Transport a integrat în ASiS ERP în anul 2022
RO e-Transport, integrat în ASiS ERP. Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme informatice de...
Citește mai mult →
ASiS TMS - solutie software pentru transporturi rutiere de marfuri | ASiS ERP
ASiS TMS: 5 motive pentru care compania ta are nevoie de o TMS
Ce este un sistem TMS? O soluție de management al transporturilor (TMS) este un pas important spre digitalizare...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.