Ce este un WMS (Warehouse Management System)?

wms erp

Ce este un sistem WMS?

Warehouse Management System sau sistemul de management al depozitului este o aplicație software, parte a unui sistem informatic integrat, care are rolul de a controla în totalitate operațiunile privind stocul de marfă din depozit din momentul intrării lui și până la expedierea lui către clienți. O soluție WMS urmărește recepția, depozitarea, colectarea, expedierea și inventarierea mărfii ca parte a procesului de aprovizionare, oferind informații în timp real despre statusul mărfurilor. Ca parte a unui sistem ERP, un WMS este interconectat cu soluția de preluare a comenzilor de la clienți, realizându-se astfel controlul mișcării stocurilor în contextul comenzilor de livrare și aprovizionare. El mai este interconectat cu diverse aparate mobile precum: scannere, cititoare de coduri de bare care facilitează introducerea sau extragerea datelor din aplicația software în cauză, etc.

Obiectivul unui Warehouse Management System este de a oferi proceduri standardizate pentru manipularea mărfii în depozit și pentru automatizarea a cât mai multe operații legate de stocuri.

Avantajele utilizării unui sistem WMS:

  • Înregistrarea automată a datelor din depozit prin intermediul dispozitivelor mobile interconectate la aplicația WMS și preluarea automată, în timp real, a acestor date în soluția software utilizată.
  • Optimizarea stocurilor prin eliminarea stocurilor suplimentare și setarea unei limite minine (legate de comenzile clienților) care să ducă la reaprovizionare; urmărirea vitezei de rotație și încadrarea mărfii din depozit în categoria A, B sau C ca importanță în procesul de vânzare.
  • Organizarea spațiului de stocare prin existența unei evidențe a spațiilor libere din depozit la nivel de celule. La fiecare recepție de marfă, WMS-ul înregistrează unde urmează să fie depozitat(a) fiecare palet/cutie de marfă, iar la ieșirea din depozit, de asemenea, se știe locația exactă care rămâne liberă prin vânzarea/transferul produsului.
  • Reducerea timpilor de manipulare a mărfii din depozit și creșterea gradului de onorare a comenzilor de la clienți prin cunoașterea stocului, a locației exacte a fiecărui reper și în principal, prin posibilitatea de validare a datelor existente în sistem și mai puțin introducerea lor.
  • Inventariere rapidă, pentru toată gama de produse existente în depozit sau segmentat, prin compararea stocului scriptic, actualizat instantaneu de aplicațiile ERP și a stocului faptic.
  • Scăderea costurilor de funcționare a depozitului, inclusiv prin eliminarea cheltuielilor cu materiile consumabile (hârtie, etc)
  • Productivitate crescută a angajaților din depozit o dată cu eliminarea timpilor morți și a posibilităților de a greși la introducerea de date în sistem. În plus, în WMS există trasabilitate privind operațiile efectuate de fiecare angajat din depozit.
  • Trasabilitatea mărfii de la recepție și până la ieșirea ei din depozit
  • Transparența proceselor din depozit
  • Activități de picking “inteligent” și coletizare în funcție de capacitățile mijloacelor de transport și rute optimizate.

 

Transmite mai departe

Articole similare

wms erp
Pickingul din depozit (WMS) în funcție de rutele de transport - o opțiune eficientă pentru scăderea costurilor de livrare
Alfa Software a dezvoltat un ansamblu de soluții integrate de Warehouse Management System (WMS) cu opțiune...
Citește mai mult →
ASiS BI
10 motive pentru a alege ASiS BI (Business Intelligence)
Business Intelligence: analize de date, grafice, rapoarte interactive pentru decizii corecte direct din...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.