Agenda Constructiilor – interviu: Cum se vede digitalizarea în domeniul construcțiilor?

Digitalizarea firmelor de constructii

Cristian Gabriel Pavel, CEO Alfa Software a răspuns la câteva întrebări pentru Agenda Construcțiilor despre gradul de digitalizare al companiilor din domeniul construcțiilor și impactul digitalizării asupra pieței.

Digitalizarea în construcții – care sunt tendințele anului?

 

Care sunt principalele tendințe pe piața locală de software pentru companii? Cum influențează noile mega-trenduri de digitalizare activitatea companiilor și cum sunt primite noile tehnologii de piața din România?

 

De departe, primul subiect pe care îl menționăm este Inteligența Artificială. Deși domeniul este încă la început, mizăm pe o accelerare a dezvoltării sale.

De menționat este și zona generoasă de optimizări în domeniul logistic. Sistemele devin mult mai agile și flexibile în planificarea optimă a achizițiilor sau a livrărilor. În context, scurtarea semnificativă a timpilor de achiziție și livrare implică un impact major în reducerea costurilor.

În plus, și digitalizarea produsă de stat și impactul E-facturii, atât din punctul de vedere al raportării, cât și din prisma transportului acestor facturi de la clienți către furnizori, schimbă peisajul pieței. Informațiile vin acum structurate, detaliate și cu mai mare acuratețe.

 

Care sunt cele mai importante companii din domeniul construcțiilor, ce utilizează soluțiile pe care le comercializați și pentru ce versiuni au optat?

 

Dacă e să vorbim despre domeniul construcțiilor, putem aminti faptul că deservim întregul ecosistem, începând de la producătorii de materiale de construcții, continuând cu firmele de retail din domeniul construcțiilor, până la constructorii de drumuri, de ansambluri rezidențiale și alte părți ale ecosistemului.  

Avem mulți producători de materiale de construcții pentru care am implementat digitalizarea componentei de livrare, de comenzi de transport și producție. Printre aceștia, putem menționa Cemacon sau grupul Brikston Leier. De asemenea, avem și numeroși constructori în portofoliu, care folosesc soluțiile Alfa Software: Diferit, Dimex, Mis Grup și alții. Putem prezenta, de asemenea, și companii de retail în domeniul materialelor de construcții: Multicom, Auto Alex, sau grupul de firme Sazy.

 

Ce soluții aveți pentru digitalizarea companiilor din domeniul construcțiilor, sau alte soluții pentru organizarea activității, care pot fi folosite și de companiile cu activități în construcții?

 

Cele mai spectaculoase rezultate sunt prezente la companiile de construcții – aici, spre deosebire de o fabrica tradițională, totul se întâmplă remote, în afara biroului, mai exact, la șantier. Acolo merg oamenii, materialele, utilajele și toată logistica necesară. Aici este nevoie de o evidență din ce în ce mai strictă, generată de presiunea costurilor. Pentru cei care lucrează în acest mod a fost gândită, în principal, soluția noastră, ASiS ERP – web nativ și mobile nativ. Prin intermediul său, toate datele pot fi introduse prin intermediul unui telefon mobil conectat la net, inclusiv rapoartele zilnice de activitate – ceea ce s-a efectuat, comparat cu resursele consumate. Și pontajul poate fi efectuat cu ușurință pe șantier – aplicația identifică persoanele prezente din ziua precedentă sau cele care au lucrat la un alt șantier și le atașează orele realizate. În concluzie, o firmă de construcții poate gestiona electronic atât introducerea cantitativa a realizărilor – pe articole de deviz semnificative, cât și consumul de material, manoperă, transport și utilaje. Totul poate fi gestionat și monitorizat în timp real, iar aplicația noastră ajută, la acest capitol, și cu notificări, dacă se omite oricare aspect.

 

Cu ce dificultăți vă confruntați în accesarea acestui domeniu?

 

Încă există o rezistență la schimbare – deocamdată, nu avem toate datele în timp real de la ANAF, cum ar fi avizele, și încă avem nevoie de mai multe mașini și utilaje capabile să comunice cu dispozitivele IoT. Cu cât avem mai multe date de calitate primite în timp real, de la sursa producerii lor, cu atât suntem și noi mai buni în livrarea rapoartelor și, implicit, în ajutorul dat managerilor pentru a lua decizii mai bune, bazate pe date.

 

Ce investiții/ obiective aveți în vedere în 2024-2025? (dezvoltare, promovare, consolidare etc.) și în perspectivă?

 

Integrarea din ce în ce mai consistentă a Inteligenței Artificiale este unul dintre obiectivele Alfa Software, alături de adaptarea la noile cerințe legislative – spre exemplu, am implementat deja e-Transport 2.0 și urmează să implementăm e-TVA.

 

Care sunt cele mai noi pachete/ soluții/ sisteme/ versiuni și servicii lansate pe piață, pentru companii? Aveți în plan noi lansări în 2024-2025?

Pentru unul dintre producătorii de materiale de construcții, avem un modul foarte interesant de Yard Management, ce a reușit să scurteze extrem de mult timpii de livrare. Aici, există o planificare a transportului cu o identificare unica de tip cod QR – șoferii pot scana acest cod, își fac checkin-ul în curtea fabricii, se deschide automat o barieră și sunt trimiși la încărcare pe platformele destinate lor. Stivuitoriștii identifică automat comanda care trebuie încărcată.

Ulterior, începe etapa de picking prin scanare, după care, la plecare, sunt citite datele cu ajutorul camerelor de luat vederi de tip LPR (License Plate Recognicition). Avem, astfel, date de la checkin, barieră intrare, încărcare, ieșire din platformă, barieră ieșire, printre altele. Am reușit să simplificăm cu mult viața șoferilor și a încărcătorilor și, în plus, datorită acestor optimizări, s-au redus semnificativ timpii de livrare.

 

Cu ce dificultăți vă confruntați în activitatea curentă? Ați observat o scădere a inițiativelor și proiectelor de digitalizare a companiilor, în contextul inflaționist actual?

 

Nu am identificat o scădere a inițiativelor de digitalizare. Evoluția ascendentă în acest domeniu continuă, iar digitalizarea avansează în rândul companiilor. Am observat, pe de altă parte, în rândul companiilor, că sunt extrem de așteptate fondurile prin PNRR, care ajută la accelerarea ritmului de digitalizare. 

Transmite mai departe

Articole similare

Sistemul E-factura e integrat in solutia ASiS ERP
75% din utilizatorii software-ului ASiS deja folosesc E-Factura; 2024 va aduce un volum lunar de 1.000.000 de facturi electronice pentru clienți
E-factura, utilizată de 75% dintre clienții ASiS ERP Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme...
Citește mai mult →
Pehart Grup | Client ASiS ERP, productie hartie igienica
ERP Producție. Cum s-a integrat ASiS ERP în procesele companiei Pehart Grup?
Interviu cu Mihai Delean, manager IT Pehart Grup Colaborarea pe parte de digitalizare dintre compania...
Citește mai mult →
Robotic Process Automation ASiS ERP
Automatizarea robotică a proceselor (RPA), un must-have pentru industrii în 2023
RPA (Robotic Process Automation)  – un trend care va fi adoptat în 2023   Expresii precum...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.