RPA (Robotic Process Automation) – un trend care va fi adoptat în 2023
Expresii precum automatizare robotică a proceselor și învățare automată ar putea suna ca și cum roboții ar învăța informații și ar acționa pe cont propriu, însă nu este vorba cu adevărat despre acest lucru. Automatizarea robotică a proceselor se referă la o tehnologie software.
Beneficiile RPA (Robotic Process Automation) acoperă aproape toate sectoarele industriale. Această tehnologie emergentă poate să facă o diferență majoră în cum lucrează industriile, prin gestionarea eficientă a sarcinilor banale și repetitive. La nivel global, întreprinderile își pot elibera angajații de astfel de sarcini repetitive, permițându-le în același timp să se concentreze pe alte activități productive, cu ajutorul RPA.
Într-un fel, RPA aduce automatizare în sarcini specifice și economisește mult timp și efort.
„Componenta de tip RPA, de robotizare sau interconectare devine din ce în ce mai importantă pentru companii, indiferent de industrie. Cu ajutorul acestei tehnologii, datele din diverse formate structurate primite de la roboți industriali, extrase bancare, GPS și altele, sunt introduse automat în ERP.
Această funcționalitate este bazată pe tehnologie de învățare, fie ea hibridă sau de tip machine learning. La Alfa Software ne-am propus ca anul acesta să ne concentrăm o bună parte din resurse în această direcție, pentru a perfecționa cât mai mult această tehnologie. Am introdus o mini-componentă de tip RPA proprie în ASiS ERP și din ce în ce mai mulți clienți o folosesc.
Dar ce face, concret, RPA-ul? Ei bine, în momentul în care primește un fișier în format digital, prima dată decide dacă îl recunoaște sau nu. Ca să îl recunoască, acest fișier ar fi trebuit să mai fi fost introdus anterior în sistemul ASiS ERP. Dacă îl recunoaște, trece la următorul pas, și anume interpretează informațiile din acest fișier. Dacă nu îl recunoaște, va transmite un semnal în acest sens. Desigur, procesul este mult mai accesibil dacă RPA-ul are deja informatiile pe care trebuie să le acceseze. Dacă există contracte înaintea facturilor, la extrasele de bancă dacă există facturi înaintea încasărilor și așa mai departe.”, a explicat Cristian Gabriel Pavel, CEO Alfa Software.
Pe scurt, RPA este o tehnologie în evoluție care include dezvoltarea, implementarea și gestionarea roboților software care imită acțiunile umane. Aici, roboții sau roboții software pot interacționa cu sistemele digitale și pot efectua activități precum navigarea în sisteme, identificarea și extragerea datelor și alte acțiuni predefinite. Roboții software pot face acest lucru mai repede și pot efectua activități în mod continuu.
„Fluidizarea fluxurilor de lucru și automatizarea proceselor bazate pe reguli sunt unele dintre principalele avantaje ale RPA pentru întreprinderile moderne. Fluxurile de lucru bazate pe sisteme moștenite pot fi automatizate cu ajutorul soluțiilor RPA.
Printre beneficiile oferite de această tehnologie se numără: o eficiență mai mare, o agilitate crescută, reducerea erorilor, o mai bună utilizare a resurselor, standardizarea proceselor, îmbunătățirea satisfacției clienților.
Tehnologia RPA a automatizat procese de zi cu zi în diferite companii la nivel global, iar printre aceste companii se numără și clienții Alfa Software, care folosesc această mini-componentă proprie RPA. Această tehnologie va rămâne un must-have mult timp de aici încolo și este de preferat ca organizațiile, indiferent de industria din care fac parte, să se orienteze spre ea, fiindcă vor avea doar de câștigat. De asemenea, un lucru important care trebuie menționat este că integrarea acestei funcționalități în ASiS ERP ne aduce și mai aproape de visul nostru, acela de a ne ajuta clienții să ajungă companii 100% paperless”, a adăugat Cristian Gabriel Pavel, CEO Alfa Software.
Despre Alfa Software
Alfa Software este o companie de IT cu capital privat românesc, cu o vechime de 26 de ani pe piață. Compania are sediul central în Cluj-Napoca, punct de lucru în Zalău și acoperire națională prin parteneri.
Compania este furnizor de soluții ERP simple și practice, aplicații intuitive, ușor de folosit, modulare și customizabile, care cresc randamentul business-ului prin digitalizare. Echipa de programatori care dezvoltă și implementează sistemul ASiS ERP are experiență de peste 15 ani pe produs.
În prezent, compania are peste 600 de clienți și dezvoltă sisteme ERP pentru 5 verticale majore de business: producție, construcții, servicii, transporturi și utilități.
Printre principalii clienți ai companiei se numără Cemacon, Brikston Leier, Ortoprofil, Deltamed, Arobs, Ardealul, Tirrena Scavi, Team Montage, Nova Grup, MG Tec Industry.