ERP Producție. Cum s-a integrat ASiS ERP în procesele companiei Pehart Grup?

Pehart Grup | Client ASiS ERP, productie hartie igienica

Interviu cu Mihai Delean, manager IT Pehart Grup

Mihai Delean, Manager IT Pehart Grup

Colaborarea pe parte de digitalizare dintre compania de hârtie PEHART și Alfa Software datează încă din anul 2014. Mihai Delean, Manager IT Pehart Grup, a răspuns la câteva întrebări despre compania care se află pe piață de aproape 200 de ani, despre nevoia de digitalizare și despre cum soluțiile Alfa Software au automatizat procesele de lucru. 

 

Ce ne puteți spune despre istoria Pehart Grup?

Povestea noastră începe în anul 1837 odată cu înființarea primei fabrici de hârtie din Romania, la Sânpetru lângă Sas Sebeș-Zărnești, aceasta fiind una dintre cele doua fabrici in care operăm si astăzi.
In momentul de fata localitatea se numește Petrești iar numele companiei PEHART provine din cuvintele „Petrești” si Hârtie. La acea perioadă, deschiderea fabricii a fost extrem de importantă, aceasta devenind, în timp, un simbol al procesului de industrializare din România, dar și o sursă de stabilitate pentru comunitatea locală. Din anul 1912, PEHART este cel mai mare producător de hârtie din țară.

După aproape 200 de ani pe piața din România, care e statutul companiei azi?

Și în momentul de față, Pehart Grup este cel mai mare producător de hârtie din România. De asemenea, este și unul dintre cei mai mari producători din Sud-Estul Europei, având aproximativ 600 de angajați și o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro. Produsele pe care le fabricăm sunt distribuite atât în țară, către marile lanțuri de magazine sau către distribuitori locali, dar și în afara țării, în peste 18 țări.

 

Cum se desfășoară procesul de fabricare a hârtiei la Pehart Grup?

Procesul de fabricare este împărțit în două faze. În prima se fabrică rolele Jumbo Tissue, care sunt role mari de hârtie, ce cântăresc aproximativ 2 tone, au o înălțime de 2.8 metri liniari și un diametru de aproximativ 2 metri. Aceste role sunt fabricate cu ajutorul celor 4 mașini de producție care, în total, au o capacitate de fabricare de 100.000 de tone/an.

Productie Jumbo Role Pehart Grup - ASiS ERP

Rolele Tissue sunt fabricate din celuloză 100%, produsă din lemn certificat FSC și, în același timp, plantat special pentru producția de celuloză. Aceste role sunt fie vândute către alți procesatori, fie sunt utilizate ca materie primă pentru mașinile de converting.

 

Productie hartie Pehart Grup

În cea de-a doua fază a producției, rolele Tissue sunt convertite în produsele finite pe care le găsim pe rafturile magazinelor. Operăm cu 5 linii de converting, două de batistuțe și 2 de șervețele, linii care au în total o capacitate de producție anuală de 75.000 de tone.

 

Când ați decis că este nevoie să puneți accentul pe digitalizare și cum ați început colaborarea cu Alfa Software?

Drumul spre digitalizare pentru Pehart Grup a început la finele anului 2014. În acea perioadă, managementul companiei a decis că este nevoie de un sistem ERP unitar la nivel de grup. În acel moment, fiecare companie din grup avea aplicații de contabilitate și gestiune diferite. Am ales să colaborăm cu Alfa Software datorită expertizei pe piața ERP din România. Din 2014 și până în prezent am integrat aplicația ASiS ERP în aproape toate departamentele companiei.

pehart grup,erp productie

În toți acești ani, focusul a fost pe digitalizarea și optimizarea fluxurilor, astfel încât astăzi există fluxuri operaționale complet automatizate, iar unele nu necesită deloc intervenția umană. De exemplu, chiar dacă în grupul de firme PEHART există 3 companii separate, toate tranzacțiile ICO sunt complet automatizate.

 

Pe parte de ERP personalizat în zona de producție, cum ajută, concret, ASiS ERP compania?

Dacă este să privim aplicația ASiS ERP din punctul de vedere al producției, fluxul începe în momentul în care clientul emite comanda de livrare, comandă care este planificată în producție și apoi planificată la transport. Așa cum ne place să spune, într-un procent destul de ridicat, fluxul este „no human touch”.

Programul de fabricație este afișat automat, în ASiS, la fiecare mașină de fabricație în parte. Încă de la primul balot de celuloză, operatorii interacționează cu aplicația ASiS ERP, astfel încât să existe o trasabilitate exactă a materiei prime folosite.

Toate rapoartele și registrele operatorilor au fost digitalizare și integrate în aplicația ASiS ERP, astfel încât toate consemnările privind rapoartele de tură sau parametrii utilajelor se fac direct în aplicație. La finalul procesului de producție de Jumbo role, produsele sunt etichetate și raportate în timp real în contabilitatea de gestiune. Greutatea este preluată automat în ASiS din cântarul industrial.

Tot în acest punct, departamentul de producție se intersectează și cu departamentul de calitate, astfel încât toate determinările de calitate realizate asupra produselor sunt înregistrate în ERP și afișate în timp real operatorilor mașinilor de producție.

 

Dar în ceea ce privește secția de converting?

În acest caz, în momentul în care o rolă de hârtie este pusă pe linia de converting pentru a fi procesată, aceasta este scanată astfel încât, la fel ca și în secția tissue, să existe o trasabilitate cât mai bună a materiei prime folosite. Toate rapoartele și registrele clasice, pe hârtie, au fost digitalizate și integrate în ASiS ERP.

În secția converting a fost dezvoltată intern o aplicație de monitorizare și raportare a parametrilor de producție și a fost integrată cu ASiS ERP. Această aplicație afișează în timp real date direct din mașinile de fabricație, care calculează automat principalii indicatori de performanță și care preia din ASiS date precum sesizări din modulul de CMMS, date de calitate despre rolele de hârtie aflate în producție, cantitatea de hârtie consumată sau fabricată.

pehart grup,erp productie

Peleții cu hârtie fabricați pe liniile de converting sunt etichetați și raportați în ASiS ERP în mod automat, aplicatoarele de etichete fiind integrate direct cu aplicația ASiS.

 

Ne mai puteți da exemple de situații în care ASiS ERP automatizează diverse procese?

Toate mișcările de produse, transferuri, gestiuni sau depozite sau vânzare se realizează prin scanare și totul se face pe baza unei dispoziții de livrare. Indiferent de tipul documentelor de livrare, acestea sunt generate automat în ASiS (aviz, parking list, declarație de conformitate, formulare de verificare mijloc de transport, autorizație de intrare în oraș, etc.).

De asemenea, atât fluxurile de vânzare, cât și cele de aprovizionare sunt integrate complet în ASiS, iar acestea includ inclusiv praguri de aprobare și validare în diferite puncte, ca măsură de control.

Comunicarea cu clienții și furnizorii se face electronic, în format EDI sau prin e-mail, cu ajutorul mesajelor trimise direct din ASiS ERP.

 

Ce alte module au fost integrate în ASiS pentru a vă automatiza procesele?

 

pehart grup,erp productie Tot în ASIS au fost integrate și module precum:

 – modulul de mentenanță (CMMS);

 – modulul self service pentru piese de schimb, prin care echipele de mentenanță preiau piese de schimb din magazie prin scanarea piesei și a cardului de angajat;

 – modulul de pontaj automat pe bază de cartele care include și info point-uri în care angajații își pot depune cereri de concediu, își pot verifica situația pontajului și a zilelor de concediu rămase

 – modul de gestionare a bonusurilor;

 – modulul de gestionare a fluxurilor de intrare pentru autoturisme și autocamioane, modul integrat cu camerele LPR de la intrarea în companie care preia în mod automat numărul de înmatriculare și data de intrare / ieșire pentru fiecare autoturism;

Este important de menționat și faptul că în anul 2022 am implementat cu ușurință declarația SAF-T.

 

Care considerați că sunt cele mai importante atuuri ale aplicației ASiS ERP?

Aplicația ASiS ERP este foarte flexibilă, ușor de integrat cu alte sisteme, iar împreună cu echipa Alfa Software am reușit să ne adaptăm fluxurile cu ușurință de fiecare dată când piața a cerut-o.

 

Ce planuri de viitor are PEHART?

Printre cele mai importante proiecte se numără creșterea capacității de producție prin instalarea unei noi linii de converting in Dej, creșterea capacitații de depozitare, creșterea eficientei energetice a mașinilor de hârtie si nu in ultimul rând creșterea gradului de digitalizare.
Scăderea amprentei de carbon reprezintă pentru noi un punct foarte important motiv pentru care avem in desfășurare proiecte prin care, pe termen scurt, ne propunem sa instalam panouri fotovoltaice in ambele fabrici iar pe termen lung dorim sa utilizam aceasta energie pentru producția de hidrogen verde.

Transmite mai departe

Articole similare

Paperless companies cu ajutorul unui sistem ERP
ASiS ERP și transformarea companiilor în era paperless: "Cum să automatizați procesele și să eliminați hârtia cu ajutorul ASiS ERP"
Alfa Software – Transformarea digitală a companiilor și soluția ASiS ERP   Alfa Software,...
Citește mai mult →
Declaratia 406 SAF-T | ASiS ERP
Declarația SAF-T: Alfa Software lansează o nouă funcționalitate în 2022, care permite generarea declarația SAF-T din sistemul ASiS ERP
Declarația SAF-T conține informații despre întreaga contabilitate a unei companii. Alfa Software, furnizor...
Citește mai mult →
ASiS ERP integrează E-factura
Alfa Software integrează sistemul RO E-Factura în ASiS ERP
Ro E-factura e integrată în ASiS ERP Alfa Software anunță că a integrat sistemul național de facturare...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.