8 beneficii în gestionarea resurselor umane ale companiei utilizând un sistem ERP

salarizare resurse umane erp

Se spune adesea că cea mai valoroasă resursă a unei companii este forța de muncă. Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că selectarea celei mai bune soluții software este esențială pentru orice organizație, indiferent de mărime. Gestionarea “talentului”, carierei, condițiilor de salarizare și reglementărilor legale din domeniu nu pot fi lăsate pe seama proceselor manuale. De aceea se recomandă alegerea soluției software potrivite necesităților companiei; și cum, “integrarea departamentelor” aduce un plus de valoare, multe companii se orientează spre selectarea unui sistem ERP, care poate gestiona eficient activitatea zilnică, precum și nevoile departamentului de resurse umane.

Existența unui modul bine dezvoltat de salarizare și resurse umane în cadrul unui sistem integrat este importantă pentru succesul procesului de selecție a unui ERP și pentru ROI-ul final.

Funcționalitățile unei soluții software de management a resurselor umane vor asigura păstrarea datelor angajaților într-o manieră sigură, oferind în același timp, acces rapid la informațiile complete ale angajatului. Un soft robust de resurse umane va oferi un “overview” al salariului, impozitelor, beneficiilor, al așteptărilor de carieră și evaluărilor și va “trimite” în mod automat toate datele modulelor de business intelligence pentru a fi analizate de managementul companiei.

Beneficiile utilizării unei soluții software dedicate resurselor umane:

Centralizează toate informațiile referitoare la un angajat într-un dosar al angajatului

Datele angajatului, salarii nete și brute, pontaje, avansuri, premii, certificări, concedii de odihnă, concedii medicale, taxe salariale, tichete de masă și rețineri. Există chiar și o evidență a cheltuielilor pe centre de cost (angajati) care poate fi detaliată pe oricare din componentele menționate anterior. Accesând fișa angajatului, dintr-o privire, orice manager își poate face o părere despre evoluția unui angajat în cadrul companiei.

Se adaptează la specificul companiei în care este implementată

Aplicațiile de salarizare și resurse umane se adaptează de obicei companiilor în care sunt implementate. Există numeroase aplicații de salarizare, componente ale unui ERP, care sunt extrem de configurabile și permit calculul diverselor tipuri de salarii și sporuri, indiferent că vorbim de instituții bugetare/de stat sau private – de comert, producție sau distribuție.

Permite definirea de obiectivele profesionale, programează sesiunile de pregătire profesională și ține evidența evaluărilor

Definirea fișelor de post în conformitate cu organigrama unei companii presupune inclusiv definirea unor criterii de performanță la care să se raporteze oricând angajații și managementul companiei. O aplicație dedicată are chiar mai multe funcționalități legate de: definirea criteriilor de performanță, gestionarea obiectivelor profesionale ale salariaților, planificarea cursurilor de pregătire profesională și gestionarea evaluărilor salariaților. Deoarece companiile găsesc modalități specifice de a gestiona resursele umane ( nu există două companii cu procese identice), aplicațiile dedicate trebuie să fie flexibile și să se poată adapta ușor și rapid acestor nevoi specifice ale companiilor.

Crește gradul de retenție a “talentelor”

Un software de resurse umane are posibilități nelimitate de a înregistra informații structurate și tocmai de aceea, el facilitează comunicarea reprezentanților organizației cu angajații și oferă imaginea unei organizații “umane” care înregistrează și prețuieste inițiativele sau nevoile angajaților. Pe baza chestionarelor, specialiștii în resurse umane pot să cunoască nevoile de training sau de salarizare ale angajaților companiei, obiectivele de performanța la nivel individual, de departament sau la nivel de organizație. Pe baza nevoilor de training, de exemplu, se pot asigura programe de cursuri și calificări conforme inclusiv cu necesitățile companiei. Tot la nivelul performanței individuale, poate fi implementat un sistem personalizat de bonusare care să asigure fidelitatea angajaților pe termen lung. Un sistem ERP cu modul dedicat de Resurse Umane asigură implementarea și urmărirea facilă a acestui gen de politici proactive în domeniul resurselor umane, care aduc mulțumire în rândul angajaților și deci și performanța.

Imprimă profesionism departamentului de resurse umane

Oamenii stau la baza succesului oricărei afaceri. De aceea noi considerăm ca un software dedicat resurselor umane oferă strategie profesionistului de HR, îl ajută să fie mai responsabil și conectat cu personalul companiei și să acționeze sau să reacționeze rapid căci toată informația de care are nevoie e într-un singur loc. Având acces la informații rapide, specialistul în resurse umane poate crea politici de resurse umane compatibile cu mediul organizațional, poate încerca abordări personalizate pentru angajații companiei sau poate asigura coerența în strategia de selectare și reținere a personalului.

Automatizează calculul de salarii și relația cu instituțiile statului pe partea de salarizare

Indiferent de modalitatea de salarizare, scopul declarat al aplicațiilor de salarizare trebuie să fie automatizarea calculului de salarii (raportat la parametrii introduși: concedii, ore lucrate, pontaj automat, etc) și reducerea numărului de documente de HR pe suport de hârtie. Formularele online, care sunt extrase din soluția informatică, precum adeverințe de venit, concedii medicale, fluturași de salarii, etc. sunt versiunea automatizată și îmbunătățită a celor tipizate.

Imprimă profesionism departamentului de resurse umane

Oamenii stau la baza succesului oricărei afaceri. De aceea noi considerăm ca un software dedicat resurselor umane oferă strategie profesionistului de HR, îl ajută să fie mai responsabil și conectat cu personalul companiei și să acționeze sau să reacționeze rapid căci toată informația de care are nevoie e într-un singur loc. Având acces la informații rapide, specialistul în resurse umane poate crea politici de resurse umane compatibile cu mediul organizațional, poate încerca abordări personalizate pentru angajații companiei sau poate asigura coerența în strategia de selectare și reținere a personalului.

Este adaptată la legislația națională

Chiar dacă schimbările legislative se succed cu repeziciune în domeniul salarizării din România, de obicei, modulele de HR și salarizare din cadrul sistemelor ERP sunt adaptate și actualizate la zi în conformitate cu legislația în domeniu. Chiar dacă procesele de salarizare sunt automatizate, setarea aplicațiilor de salarizare la noile reglementări se face rapid, în câțiva pași, cu ajutorul specialiștilor companiei de IT furnizoare. De obicei, consultanții de IT care se ocupă de aplicațiile de salarii din cadrul companiilor producatoare de software, oferă și consultanță pentru utilizarea noilor funcționalități beneficiarilor care solicită acest lucru.

Oferă instrumente de monitorizare a politicilor de salarizare și resurse umane

Politicile de salarizare și resurse umane într-o companie trebuie să susțină viziunea de dezvoltare a companiei. Un soft ERP permite analizarea rezultatelor politicilor implementate în domeniul HR prin transferul de date în modulele de Business Intelligence. Obiectivele politicilor implementate sunt cuantificabile și se pot urmări prin rapoarte specifice, pivoți și indicatori grafici personalizați.

Transmite mai departe

Articole similare

ASiS BI
10 motive pentru a alege ASiS BI (Business Intelligence)
Business Intelligence: analize de date, grafice, rapoarte interactive pentru decizii corecte direct din...
Citește mai mult →
Pavel Cristian, CEO Alfa Software, producator al solutiei ASiS ERP
HR Summit 2023: Interviu despre digitalizarea proceselor de salarizare și resurse umane, cu Pavel Cristian Gabriel, CEO Alfa Software
Salarizarea și resursele umane în contextul AI și al digitalizării. Mai multe pe hrsummit.ro Cristian...
Citește mai mult →
Modificari legislative pe salarizare in 2024, integrate in sistemul ASiS ERP
Care sunt modificările legislative de taxe și impozite pe partea de salarizare pentru 2024?
Modificări legislative 2024 | Salarii| Concedii medicale, vouchere de vacanță, tichete de masă, telemuncă,...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.