E-factura devine obligatorie pentru firmele din România, inclusiv în relația B2B, începând cu 1 ianuarie 2024

ASiS ERP E-factura 2024

Descoperă E-factura: definiție, cadru legal și funcționare

E-factura este un sistem electronic inovator creat de ANAF pentru transmiterea eficientă și raportarea precisă a facturilor. Acesta nu se limitează doar la simpla conversie la format electronic a facturilor; mai degrabă, E-factura reprezintă o soluție integrală menită să digitalizeze procesul de facturare și să contribuie la prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Cum? Prin E-Factura, sistemul obligatoriu de facturare electronică pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, se realizează raportarea, stocarea și descărcarea facturilor prin intermediul serverului ANAF.

 

Cum funcționează E-factura?

Implementarea E-factura nu se rezumă la emiterea de facturi electronice; ea implică generarea unui fișier XML conținând informațiile facturii, transmiterea acestuia către ANAF prin intermediul contului SPV.

Astfel, ANAF poate monitoriza în timp real colectarea corectă a TVA-ului, a altor taxe și impozite, oferind o viziune detaliată asupra facturilor emise între operatorii economici.

 

E-factura, explicată în 3 pași simpli

  1. Furnizorul emite factura si o trimite către E-factura. Folosind aplicația de facturare, furnizorul completează, emite factura și o trimite către sistemul e-Factura: …
  2. ANAF verifica corectitudinea facturii și o trimite către client. …
  3. Clientul primește factura și o plătește.

 

E-factura, obligatorie în 2023 pentru achiziții publice și produse cu risc fiscal ridicat în B2B, 0pțională în alte relații

Momentan, E-factura este obligatorie pentru achizițiile publice și pentru produsele cu risc fiscal ridicat. În relațiile B2B, utilizarea E-facturii în 2023 este opțională. Cu toate acestea, începând din 2024, toate companiile din România vor factura exclusiv prin intermediul acestui sistem inovator.

 

Descoperă beneficiile e-Facturii: transformarea procesului de facturare

E-factura aduce numeroase avantaje atât pentru statul român, cât și pentru mediul de afaceri. Iată cum poate revoluționa acest sistem tradițional de facturare:

  • Oferă vizibilitate în timp real asupra execuției bugetare și tranzacțiilor B2B: Oferă o privire detaliată și actualizată în timp real asupra executării bugetare și tranzacțiilor în relația business-to-business (B2B).

 

  • Asigură combaterea evaziunii fiscale și eficiență în colectarea TVA: Contribuie semnificativ la prevenirea evaziunii fiscale și îmbunătățește procesul de colectare a TVA.

 

  • Asigură interconectare europeană și eficiență transfrontalieră pe partea economică: Fiind interconectată cu sistemele altor state membre ale UE, asigură transmiterea eficientă a informațiilor relevante despre firme între statele UE, promovând eficiență, predictibilitate și transparență.

 

  • Oferă transparență pentru participarea la achizițiile publice: Simplifică procesul de participare la achiziții publice pentru orice companie din statele membre UE.

 

  • Este un instrument puternic pentru ANAF: Servește drept instrument eficient de verificare, monitorizare și control pentru ANAF, sprijinind acțiunile de conformare și prevenire.

 

  • Reduce birocrația și digitalizează relația între firme: Contribuie la eliminarea birocrației și a vulnerabilităților asociate vechiului sistem de facturare pe suport hârtie.

 

  • Oferă beneficii notabile pentru antreprenori: Prin implementarea facturării electronice, se reduce timpul de transmitere a facturilor și, implicit, procesul de livrare-primire a acestora devine mai eficient și precis.

 

Cum te pregătești pentru E-factura?

Pentru a fi pregătit înainte de 1 ianuarie 2024, asigură-te că ai cont SPV pe firmă și înregistrează-te în Registrul RO E-factura prin completarea formularului 084 la ANAF.

 

Următorii pași în tranziția către E-factura:

Până la 1 ianuarie 2024, asigură-te că ASiS ERP este adaptat pentru a emite facturi electronice și a le transmite prin RO e-Factura.

e-factura

Testează și învață cum să îl folosești.

 

Cine va beneficia de E-factura?

Toate firmele stabilite în România vor fi obligate să utilizeze e-Factura, în timp ce firmele străine vor rămâne neafectate de această obligație.

 

Detalii despre emisie și conținutul E-facturii

Facturile electronice vor conține informații esențiale, iar emiterea și transmiterea lor vor fi posibile manual prin SPV sau automat, direct din programul de facturare integrat cu e-Factura.

 

Descoperă beneficiile și implicațiile E-facturii pentru afacerea ta, pregătindu-te pentru viitorul digital al proceselor financiare!

Alte linkuri utile:

 

Transmite mai departe

Articole similare

Adoptarea schimbării digitale: ghidul pentru obținerea unei companii paperless cu un soft ERP
Adoptarea schimbării digitale: ghidul pentru obținerea unei companii paperless
Cum obții o companie paperless? Trecerea către un mediu de lucru fără hârtie (paperless) poate fi un...
Citește mai mult →
Andrei Pop, Delivery Manager Alfa Software
Agri-business: Interviurile Alfa Software - Andrei Pop despre implementarea Agrotex Carei
Agri-business: Implementare Agrotex Carei Andrei Pop este consultant de implementare în echipa Alfa Software...
Citește mai mult →
Declaratia 406 SAF-T | ASiS ERP
Declarația SAF-T: Alfa Software lansează o nouă funcționalitate în 2022, care permite generarea declarația SAF-T din sistemul ASiS ERP
Declarația SAF-T conține informații despre întreaga contabilitate a unei companii. Alfa Software, furnizor...
Citește mai mult →

Crește, eficientizează, inovează cu ASIS ERP

Lasă-ne datele tale și împreună începem să analizăm nevoile companiei tale.